Linkovi

Sastanak predsjednika Busha s jordanskim kraljem (30/5/04) - 2004-05-30


Na sastanku u Bijeloj kući s jordanskim kraljem Abdulahom, predsjednik George Walker Bush je kralju prenio američku zahvalnost za prijateljstvo Jordana "u ovim vremenima velikih izazova i prilika na Srednjem istoku". Predsjednik Bush je kazao da ekonomske veze između Jordana i Sjedinjenih Država nisu nikada bile jače.

"Nastavljamo jačati veze na polju trgovine, ulaganja i stvaranja novih prilika za oba naša naroda. Sporazum o slobodnoj trgovini između Jordana i Sjedinjenih Država predstavlja model za cijelu regiju, dok moja vlada radi na sklapanju sporazuma o slobodnoj trgovini na Srednjem istoku."

Predsjednik Bush također je kazao da je sa zanimanjem saslušao stavove kralja Abdulaha o nizu drugih pitanja, uključujući i potragu za "pravednim i trajnim mirom između Izraela i Palestinaca".

"Ostajem predan viziji koju sam iznio u Ružičnjaku Bijele kuće 24. lipnja 2002. o dvije države, Izraelu i Palestini, koji će živjeti jedna uz drugu u miru i sigurnosti, te o osnivanju palestinske države, koja će biti održiva, jedinstvenog teritorija, suverene i neovisna."

Predsjednik Bush je dodao da Sjedinjene Države podržavaju plan izraelskog premijera Ariela Sharona o povlačenju "izraelskih naselja iz pojasa Gaze i dijelova Zapadne obale." "Ovaj odvažni plan," rekao je, "može dati realni doprinos miru, pogotovo ukoliko reformski orijentirani Palestinci istupe i povedu svoj narod prema osnivanju miroljubive palestinske države." * Predsjednik Bush je dodao da sva "pitanja konačnog statusa dvije strane trebaju riješiti pregovorima, u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda br. 242 i 338." On je također naglasio važnost "putokaza za mir", pozivajući Izrael i Palestince da uzajamno poduzmu korake koji bi doveli do uspostavljanja palestinske države do sljedeće godine.

"Najnoviji mirovni plan, tzv. "putokaz za mir" najbolji je put za ostvarenje vizije o dvije države. Zato su taj plan podržali Palestinci, Izrael, Ujedinjeni narodi, Europska unija, Rusija, Sjedinjene Države i mnoge druge zemlje."

Na prijedlog jordanskog kralja Abdulaha, Sjedinjene Države će proširiti dijalog s Palestincima. Od ključne je važnosti, kazao je predsjednik Bush, da Palestinci shvate da Sjedinjene Države podržavaju pravedni mir, bogatu palestinsku državu i "nade i težnje" palestinskog naroda.

XS
SM
MD
LG