Linkovi

Iyad Allawi jednoglasno nominiran za prvog premijera prijelazne iračke vlade (29/5/04) - 2004-05-28


Šijitski član Iračkog upravnog vijeća Iyad Allawi jednoglasno je nominiran za prvog premijera prijelazne iračke vlade. U ovom trenutku nije poznato odobrava li ovu nominaciju Lakhdar Brahimi, glavni izaslanik Ujedinjenih naroda za Irak, koji vrši selekciju članova prijelazne vlade koja bi trebala preuzeti vlast u zemlji nakon 30. lipnja. Prije rata Iyad Allawi nalazio se na čelu jedne oporbene organizacije koju su podržavale Sjedinjene Države i Britanija.

***

Američke postrojbe sukobile su se s paravojnim snagama lojalnim šijitskom kleriku Moktadi al-Sadru u mjestu Kufa, pokraj Najafa. Prema izvješćima, do sukoba je došlo u blizini džamije u tom mjestu, gdje se ovaj radikalni klerik redovito obraća svojim pristašama tijekom molitvi petkom. Prema bolničkim izvorima, najmanje su tri osobe poginule i osam je ranjeno u tim borbama. Iz Iraka i vijest da je danas na slobodu pušteno 500 zatvorenika iz zatvora Abu Ghraib kao dio programa da se u njemu za polovicu smanji broj zatvorenika.

***

Najviši poljski dužnosnici odbacuju izvješća u kojima se poljski vojnici optužuju da su sudjelovali u zlostavljanju iračkih zatvorenika. Agencija Associated Press prenijela je izvješće američke vojske prema kojemu su dvojica zatvorenika istražiteljima izjavili kako su ih tukli poljski vojnici. Poljska energično odbacuje ove navode.

***

Kako se čini, američka vojska koristi toliko streljiva u Iraku i drugdje da ga glavni dobavljač metaka za oružane snage jednostavno ne može proizvesti u dovoljnim količinama. Prema podacima Pentagona, vojska treba oko dvije milijarde metaka godišnje, međutim, glavni proizvođač Alliant Techsystems ima kapacitete za proizvodnju oko milijardu i dvjesto metaka godišnje. Da bi olašala ovu nestašicu, američka je vlada potpisala dodatne ugovore s jednim izraelskim i jednim američkim proizvođačem oružja.

XS
SM
MD
LG