Linkovi

Nova rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o Iraku (29/5/04) - 2004-05-28


Sjedinjene Države i Britanija predložile su novu rezoluciju Ujedinjenih naroda u kojoj se podržava osnivanje suverene prijelazne iračke vlade. Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da će ta rezolucija omogućiti produženje mandata međunarodnih snaga u Iraku u partnerstvu s prijelaznom iračkom vladom.

"U toj rezoluciji se priznaje da još uvijek postoji potreba da međunarodne snage ostanu u Iraku i štite irački narod, dok se iračke snage organiziraju kako bi jednog dana preuzele čuvanje sigurnosti te zemlje."

Kada prijelazna vlada stupi na vlast, Iračani će moći izabrati zastupnike u parlamentu, sastaviti i ratificirati novi ustav i održati izbore na nacionalnoj razini do kraja sljedeće godine, rekao je gospodin Powell.

"Naš put je jasan. Sjedinjene Države i njihovi koalicijski partneri ići će tim putem zajedno s iračkim narodom, te, nadamo se, i s novim partnerima iz međunarodne zajednice. Svi su oni dobrodošli. Međunarodna zajednica željela je da Ujedinjeni narodi usvoje novu rezoluciju o Iraku, te da se toj zemlji vrati suverenitet. To će se i dogoditi."

Unatoč problemima i tragedijama, "irački narod iskazao je veliku hrabrost", rekao je gospodin Powell, dodajući da se "ta hrabrost očituje u napretku ostvarenom tijekom prošle godine."

"Rijetko čujemo dobre vijesti o izborima za vlasti u pojedinim selima i mjestima, o novim školama i bolnicama, o brzom oporavku privatnog gospodarstva, o slobodnom tisku i pravosuđu, koje radi za narod."

Iračani su podnijeli brojne žrtve. "Ne samo čelnici poput člana Iračkog upravnog vijeća Akile al-Hashima i predsjednika Vijeća Izzedina Salima, koji su dali svoje živote," rekao je državni tajnik Powell. "Tu su i neopjevani junaci koji su se borili za svoja prava i svoju slobodu, poput stanovnika Karbale, koji nisu dozvolili da ih zastraše nasilnici tzv. Mahdijeve vojske Moqtade al-Sadra."

XS
SM
MD
LG