Linkovi

Pokazuju li prijepisi telefonskih razgovora H. Kissingera da je on sudjelovao u zataškavanju afere Watergate? (28/5/04) - 2004-05-27


Američki Nacionalni arhiv objavio je 20 tisuća stranica prijepisa telefonskih razgovora Henrya Kissingera, bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost i državnog tajnika u vrijeme predsjednika Nixona. Prve informacije o ovim materijalima govore da je Kissinger sudjelovao u pokušajima da se zataška afera Watergate. Zbog te je afere predsjednik Nixon podnio ostavku.

U jednom razgovoru, 11. listopada 1973. godine, gospodin Kissinger je rekao svom tadašnjem pomoćniku Brentu Scowcroftu da je „predsjednik toliko pijan da ne može telefonski razgovarati” s britanskim premijerom Edwardom Heathom. Britanski čelnik zvao je kako bi razgovarao o arapsko-izraelskom ratu koji je počeo nekoliko dana ranije i koji je doveo do novih napetosti između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza.

Prijepisi spomenutih telefonskih razgovora bili su nedpostupni za, inače vrlo zainteresiranu, američku i svjetsku javnost punih 30 godina, no gospodin Kissinger se, napokon, složio da se stave na uvid.

XS
SM
MD
LG