Linkovi

Svemirsko odijelo za Mars (28/5/04) - 2004-05-27


Kao da samo putovanje do Marsa nije dovoljno tesko, astronauti moraju brinuti i o tome u sto ce biti odjeveni kada se tamo nadju. Stvar nema veze s modom nego s izlozenoscu mikrometeorskim olujama, zracenju, te hladnoci.

Troje studenata Strojarskog fakulteta Sveucilista Alberte - Jennifer Marcy, Ann Shalanski i Matthew Yarmuch - izradilo je, u sklopu nastave dizajna i tehnologije materijala, nacrt svemirskog odijela za Mars. Njihov profesor je smatrao da je dizajn izuzetno inovativan, ustvari ocijenio je njihov rad najboljim projektom koji je vidio u svojoj karijeri, te ga predlozio za objavljivanje u znanstveno-strucnom casopisu "Journal of Materials Engineering and Performance".

Pred svemirsko odijelo namijenjeno istrazivanjima na Marsu postavljaju se mnogo veci zahtjevi nego sto je bio slucaj s odijelima koja su koristili astronauti pri misijama na Mjesec. Za razliku od Zemlje, Mars nema magnetosferu koja bi ga stitila od suncevog zracenja, te meteora i mikrometeorita, a prosjecna temperatura na kojoj ce astronauti raditi iznosi oko -60 celzijevih stupnjeva. Klasicna zastita od zracenja ugradnjom olova u odijelo pakticki bi onemogucila kretanje astronauta. Naime, unatoc gravitacije koja iznosi samo trecinu one na Zemlji, odijelo s olovom tezilo bi nekoliko stotina kilograma.

Prema dizajnu studenata Sveucilista Alberte, koristenje najnovijih materijala rijesilo bi vecinu ovih problema. Primjerice, polimer Demron, - jedan od 12 slojeva njihovog svemirskog odijela -, specijalan je materijal namijenjen zastiti od zracenja. Taj, kao i neki drugi predvidjeni materijali, toliko je nov da mu se jos niti ne zna cijena u redovitoj proizvodnji. No, kako kazu autori dizajna, cijena svakog takvog svemirskog odijela bila bi vrlo visoka, jer se niti u jednom detalju nacrta nije stedilo.

XS
SM
MD
LG