Linkovi

Washington Post: U sljedeća dva tjedna vanjskopolitička pitanja u središtu predizbornih kampanja (27/5/04) - 2004-05-27


U kojoj mjeri bi vanjsko-političke probleme predsjednika Busha mogao u svojoj predizbornoj kampanji mogao iskoristiti njegov protukandidat, senator John Kerry – pitanje je kojem veliki prostor posvećuju vodeći američki listovi. New York Times podsjeća da su tri najnovija ispitivanja javnog mnijenja ukazala na opadajuću podršku predsjedniku Bushu. Neki u Demokratskoj stranci smatraju da bi njihov predsjednički kandidat trebao u takvoj situaciji ostati suzdržan i zadovoljiti se načelnim pozivom na promjene. Drugi, pak tvrde da “nitko pri zdravom razumu ne bi preporučio strategiju prema kojoj je za pobjedu dovoljno da ljudi ne vole onog drugog kandidata”. Za sada – piše njujorški list – Kerry se suzdržava oštrijeg kritiziranja gospodina Busha u vezi s Irakom.

Sušta suprotnost Kerryjevom stilu je govor prethodnog Bushevog protukandidata – Ala Gorea – koji je jučer pozvao na ostavku šestoro najviših dužnosnika Busheve administracije. Senator Kerry pak izjavljuje da on neće moći osvojiti predsjednički položaj oslanjajući se na promašaje koji se nižu u Bijeloj kući – navodi New York Times.

Washington Post navodi da će sljedeća dva tjedna vanjskopolitička pitanja biti u središtu predizbornih kampanje predsjednika Busha i senatora Kerryja. Senator se, naime, priprema održati seriju govora u kojima konačno treba pokazati da raspolaže alternativnim rješenjem za problem terorizma u svijetu. No što se najvažnijeg pitanja dana tiče – budućnosti Iraka – suradnici senatora Kerryja kažu da ne treba očekivati puno, te da nijedan u seriji govora demokratskog predsjedničkog kandidata neće biti izravno posvećen Iraku, navodi vašingtonski list. Kao i Bush - i Kerry je protiv određivanja točnog roka za povlačenje američkih vojnika iz Iraka. Kao i predsjednik - njegov protukandidat podržava povećanje broja vojnika u Iraku, ukoliko to bude potrebno – bilježi Washington Post.

Los Angeles Times ocjenjuje da je po pitanju Iraka predsjednik Bush učinio nekoliko koraka bliže stajalištima senatora Kerryja. Od Kerryjevih se stajališta, međutim, žele udaljiti mnogi demokrati koji traže da njihov predsjednički kandidat odredi rok do kojeg će se američke snage povući iz Iraka, navodi L.A. Times.

XS
SM
MD
LG