Linkovi

EU: Hrvatska u lipnju dobiva kandidatski status, no ne i datum početka pregovora! (29/5/04) - 2004-05-27


Hrvatska će u lipnju dobiti kandidatski status, ali će se EU iz različitih razloga i motiva o datumu početka pregovora izjašnjavati naknadno.

Mali su izgledi da Hrvatska u lipnju zajedno s kandidatskim statusom dobije i datum početka pregovora s EU, potvrdili su danas izvori u Ministarskom vijeću EU pozivajući se na stavove država članica. Neke su zemlje i dalje prilično rezervirane oko izgleda Hrvatske, ne toliko radi same zemlje i njezinih objektivnih mogućnosti, koliko zbog dvojbe hoće li odvajanje Hravatske od ostatka te regije ipak, umjesto «lokomotive» biti kočnica. Naravno, aktualna je i trgovina. Najveće rezerve, što znači i zahtjeve, imaju Italija i Slovenija, tako da je , unatoč javnom deklariranju potpore prava slika bitno drugačija. Traži se odgoda provedbe saborske odluke o zaštićenoj ribolovno-ekološkoj zoni na Jadranu a ako do toga ne dodje da se onda talijanske i one malobrojne slovenske ribarice isključe iz režima zabrana. Italija predlaže sastanak o Jadranu u trokutu Rim – Ljubljana – Zagreb, iako je Jadran more kojega još dijele Srbija/Crna Gora i Albanija a po specijalistima za međunarodno pravo mora i Grčka koja ima jurisdikciju nad simboličih dva posto Jadranskog mora i k tome se glavna kritika saborske odluke temeljila na prigovorima da je zona proglašena - bez dogovora sa susjedima.

Odgoda objave datuma dolazi i stoga što su Britanci izjavili da će i dalje inzistirati na potvrdama pune suradnje Zagreba s den Haagom, što znači da će privola Londona za otvaranje pregovora uslijediti tek uz nove dokaze da je Hrvatska učinila sve kako bi Gotovina završio u Haagu. Što se Haaga tiče, u europskoj Komisiji rečeno je da će s velikim interesom pratiti suđenje Norcu preda li Tribunal predmet hrvatskom pravosuđu i da će i od kvalitete procesa ozbilno ovisiti napredak Hrvatske u integracijama. Uzgred, da bi se kandidatski status ipak proglasio velikim uspjehom Unije začiniti će ga europsko partnerstvo s navođenjem prioritetnih kratkoročnih i srednjoročnih reformskih zadataka za Hrvatsku i , naravno, kriterija uz koje se vezuje napredak.

XS
SM
MD
LG