Linkovi

Bush o strategiji u poslijeratnom Iraku (25/5/04) - 2004-05-25


Govor u Ratnoj školi Kopnenih snaga Sjedinjenih Država, američki predsjednik Bush iskoristio je sinoć da bi se obratio i naciji, te izvjestio o strategiji Bijele kuće u Iraku, nakon što – kako je rekao: "30.lipnja bude okončana okupacija, predat ćemo vlast suverenoj iračkoj vladi, pomoći ćemo uspostavljanje sigurnosti, nastaviti obnavljanje iračke infrastrukture, poticat ćemo veću međunarodnu podršku, te pomagati u kretanju ka općim izborima na kojima će irački narod izabrati svoje nove čelnike”.

Predsjednik Bush je rekao će 138 tisuća američkih vojnika ostati u Iraku “sve dok to bude potrebno”, naglašavajući da su teroristi, Sadamovi lojalisti i radikalni borci zajednički neprijatelji iračkog naroda i koalicijskih snaga. Predsjednik Bush je ukazao na viziju koja usmjerava američke aktivnosti:“Vjerujemo da sloboda može unaprijediti i promijeniti živote u širem području Srednjeg istoka, kao što je poboljšala život u Aziji, Latinskoj Americi, Istočnoj Europi i Africi".

Američki je predsjednik također najavio rušenje zloglasnog Saddamovog zatvora - Abu Ghraib - za koji se ponovo čulo u vezi sa skandalom američkog zlostavljanja iračkih zatvorenika.

XS
SM
MD
LG