Linkovi

Bush: Irak iz nasilja i kaosa prelazi u demokraciju (25/5/04) - 2004-05-25


Obraćanje predsjednika Busha naciji i moguća smjena najvišeg američkog generala u Iraku – teme su koje privlače najviše pažnje u današnjim američkim novinama. Pod naslovom “Bush nastoji uvjeriti Amerikance da raspolaže planom za okončanje nasilja u Iraku” – najtiražniji USA Today izdvaja onaj dio predsjednikovog govora u kojem se obvezuje na ostanak u Iraku sve dok sloboda i demokracija ne budu uspostavljeni.

Washington Post - pod gotovo istim naslovom - počinje izvještaj o predsjednikovom govoru s njegovim pozivom na uništavanje zatvora Abu Ghraib, poznatog po zločinima koje je tamo počinio Saddamov režim, te po nedavnom američkom zlostavljanju iračkih zatvorenika. List također izdvaja predsjednikovo obećanje da će Sjedinjene Države uspjeti u preobraćanju Iraka “iz nasilja i kaosa u naprednu demokraciju.”

New York Times iz predsjednikovog govora u Ratnoj školi Kopnene vojske također izdvaja najavu rušenja zloglasnog bagdadskog zatvora i isticanje da Iraku predstoje “samouprava i stabilnost”. Njujorški list piše i o smjeni generala Ricarda Sancheza, kao o gotovoj stvari, te navodi da će ga zamijeniti drugi po rangu general Kopnene vojske – general George W.Casey.

Vratimo se Washington Postu koji je objavljuje rezultate ispitivanja javnog mnijenja koje je proveo zajedno s televizijskom mrežom A.B.C. Podrška predsjedniku Bushu pala je na najnižu razinu, usporedo s rastućom zabrinutošću da Sjedinjene Države zapadaju u sve teže stanje, te rastućom kritikom predsjednikovog rješavanja problema zlostavljanja iračkih zatvorenika.

Broj anketiranih koji podržavaju način na koji predsjednik Bush obavlja posao pao je na 47 posto.Na pitanje trebaju li američke snage ostati u Iraku dok se situacija tamo ne stabilizira, ili se treba povući – 58 posto ispitanika se izjasnilo za ostanak, što je 8 posto manje nego prošlog mjeseca. Broj onih koji su se izjasnili za povlačenje vojnika iznosio je 40 posto, ili 7 posto više nego prošlog mjeseca.

Što se Bijele kuće tiče, 46 posto anketiranih želi reizbog gospodina Bush, isti postotak želi senatora Kerryja za predsjednika, a 4 posto ih je za neovisnog Ralpha Nadera – piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG