Linkovi

Umjesto SFOR-a, EU-FOR (24/5/04) - 2004-05-24


SFOR će se uskoro zvati EU-FOR-om, a NATO-v veliki uvjet za tješnju suradnju u status partnerske zemlje za Bosnu i Hercegovinu i dalje je Haag, čulo se u ponedjeljak u Bruxellesu.

NATO savez i Europska Unija približavaju se finalnom aranžmanu preuzimanja mirovne misije u Bosni i Hercegovini, potvrdili su danas najviši predstavnici obaju institucija. Za sada se, istina, znade da će NATO-v SFOR postati Unijinim EU-FORom na prijelazu godina i da će prva ozbiljna, zahtjevna misija Unije u suradnji i uz korištenje NATO-vih kapaciteta i resursa u praksi značiti provjeru koliko se uspješno suradnja na papiru pretače u onu na konkretnom, složenom zadatku.

Glavni NATO-v tajnik nije odgovorio da li će se ostvariti zamisao da se lovom na ratne zločince bavi posebna NATO-va postrojba. To je prvenstveno posao ljuidi u BiH, bilo u uniformi, bilo u civilu - kometnirao je Unijin visoki izaslanik za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

Haag će usporiti integracijske napore Bosne i Hercegovine: usprkos svim pohvalama za provedene reforme na summitu NATO-saveza u Istambulu krajem idućeg mjeseca ne može se očekivati pozivnica Sarajevu u Partnerstvo za mir - čuli su danas u Bruxellesu premijer BiH Adnan Terzić i ministar obrane Nikola Radovanović. Puna suradnja s haaškim Tribunalom za ratne zločine ostaje bitnim uvjetom za ulazak u sustav partnerstva i, kazati će NATO-v Jaap de Hoop Scheffer, uvjet se neće mijenjati bez obzira što sve članice Atlantskog saveza priznaju kako je vlastima Bosne i Hercegovine teško provoditi reforme dok su opterećene sjenom Haaga.

XS
SM
MD
LG