Linkovi

N.Y. Times: Petnaest milijardi dolara za nadzor ulazaka u SAD (24/5/04) - 2004-05-24


Los Angeles Times ocjenjuje da bi niz predstojećih nastupa predsjednika Busha na svjetskoj sceni mogao predsjedniku u istoj mjeri pomoći, koliko i naškoditi. Sljedećeg mjeseca, naime, gospodin je Bush domaćin summita industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, zatim sudjeluje na obilježavanju 60. godišnjice iskrcavanja u Normandiji; slijede razgovori na vrhu između Sjedinjenih Država i Europske unije u Irskoj, te krajem mjeseca summit NATO-a u Istambulu. Analitičari smatraju – piše kalifornijski list – da će predsjednik Bush na tim skupovima biti izložen “neuobičajenim rizicima”.

S jedne strane, piše Los Angeles Times predsjednik će se sučeliti s diplomatskim izazovom koji mu pruža mogućnost da osvjetla ugled svjetskog čelnika. S druge strane, isti bi nastupi mogli pružiti senatoru Kerryju još više argumenata za optužbu da je gospodin Bush izolirao Sjedinjene Države od svijeta. Vodeći kalifornijski list navodi da će u predizbornoj godini predsjedniku ići na ruku ukoliko njegovi nastupi budu praćeni izvještajima o “harmoničnim” odnosima s drugim čelnicima. Ukoliko se, pak u izvještajima budu spominjale demonstracije, kritike i neprijateljski odnosi - to bi predsjedniku moglo naškoditi – ocjenjuje Los Angeles Times.

New York Times izvješćuje da ministarstvo domovinske sigurnosti samo što nije potpisalo najvrijedniji ugovor u svojoj kratkoj povijesti. Radi se o 15 milijardi dolara vrijednom sustavu – razgranatoj datoteci koja će osigurati praćenje posjetitelja Sjedinjenih Država puno prije no što oni budu došli u Ameriku. Tak će sustav umrežiti više od 300 graničnih prijelaza Sjedinjenih Država. Sustav poznat kao US-Visit dijelom se temelji na konceptu koji je razradio Pentagon nakon terorističkih napada 2001.godine. Program bi povezao banke podataka 20 saveznih službi i obuhvatio bi više od 300 milijuna stranaca koliko ih u prosjeku godišnje ulazi u Sjedinjene Države – piše New York Times.

XS
SM
MD
LG