Linkovi

Planinska stranka Zapadne Virginije ipak neće podržati Ralpha Nadera - 2004-05-24


U američkoj predsjedničkoj utrci uglavnom se govori o dvojici glavnih kandidata, predsjedniku Bushu i senatoru Johnu Kerryju. Treći kandidat, Ralph Nader, daleko zaostaje po popularnosti, s tri do najviše šest posto glasova potencijalnih birača.

Kako povećati njegovu prisutnost pred biračima - pitanje je na koje je jedna skupina pristaša Ralpha Nadera pokušala odgovoriti svojevrsnim 'glasačkim pučem' u jednoj maloj lokalnoj stranci.

Planinska stranka Zapadne Virginije osnovana je prije četiri godine. Uglavnom se bavi pitanjima od interesa za tu saveznu državu, a posebice zaštitom okoliša. Primjerice, ta se stranka opire metodi rudarenja po kojoj se u potpunosti otkopa vrh planine; ona podržava strože globe za nezakonite deponije otpada, te poziva na mnogo striktnije standarde zaštite voda.

Predsjedatelj stranke Gary Zuckett kaže da upravo zato što je stranka vrlo mlada, vrlo je važno provesti godišnju konvenciju stranke na kojoj bi se upisao što veći broj novih članova: "Dozvoljavamo svakome tko hoće da dođe na našu konvenciju, registrira se kao član naše stranke i sudjeluje u konvenciji. Pokušavamo demokratizirati taj postupak u što većoj mjeri."

Na ovogodišnjoj konvenciji, održanoj prije desetak dana, trebalo se odlučiti o proširenju stranačke platforme, te glasati o kandidatima za lokalne izborne funkcije, poput guvernera i drugih dužnosnika vlade Zapadne Virginije. No, odmah na početku konvencije, u žarištu pozornosti naglo se našla nacionalna politika i predsjednička predizborna kampanja - skupina pristaša Ralpha Nadera odlučila je, naime, učlaniti se u Planinsku stranku Zapadne Virginije, nadglasati upravni odbor stranke i nominirati gospodina Nadera kao predsjedničkog kandidata te stranke. Kao stranački kandidat, on bi se automatski našao na glasačkim listićima u toj saveznoj državi, a da ne treba prikupiti nekoliko tisuća potpisa, što je preduvjet koji moraju udovoljiti neovisni kandidati.

Rasprave u korist i protiv Ralpha Nadera potrajale su više od tri sata. Na kraju je jedan od čelnika stranke 'pučistima' ponudio i savjet: "Pred vama još uvijek stoji izbor - kampanja prikupljanja potpisa mogla bi unijeti novu, potrebnu energiju u predizborne napore gospodina Nadera. No, ne možete jednostavno doći ovdje i prisvojiti ovu stranku kao sredstvo za kandidaturu ukoliko nema glasova za tu kandidaturu."

Na kraju svih raspri, 'glasački puč' nije uspio. Prijedlog o stranačkoj kandidaturi Ralpha Nadera za predsjednika nije dobio ni natpolovičnu, a kamoli potrebnu dvotrećinsku većinu glasova delegata na konvenciji. Premda se članovi Planinske stranke Zapadne Virginije po mnogim pitanjima slažu s gospodinom Naderom, činilo im se da upravo zbog svoje lokalno orijentirane platforme ne trebaju izlaziti na nacionalnu političku scenu. A, zahvaljujući demokraciji na djelu, preživjeli su i 'glasački puč'.

XS
SM
MD
LG