Linkovi

Transfer vlasti u Iraku po planu (25/5/04) - 2004-05-24


Unatoč porastu nasilja u Iraku, najviši američki dužnosnici tvrde da je plan predaje suvereniteta prijelaznoj vladi u Bagdadu uglavnom pripremljen, te da su Sjedinjene Države spremne promjeniti svoju ulogu okupacijske vlasti u novu ulogu jakog saveznika privremene iračke vlade.

Transfer suvereniteta, te budući odnos između Sjedinjenih Država i Iraka nakon 30. lipnja već su zacrtani, tvrde dužnosnici vlade predsjednika Busha. Izaslanik Ujedinjenih naroda Lakhdar Brahimi pregovara oko strukture nove vlasti te izabire Iračane koji će preuzeti vodeće položaje. Gospodin Brahimi je predložio da se vlada Iraka sastoji od premijera, predsjednika, dva potpredsjednika te većeg savjetodavnog tijela koje bi pomagalo u upravljanju zemljom do izbora koji bi se mogli održati u siječnju sljedeće godine. Frank Ricciadone, koordinator američkog ministarstva vanjskih poslova za Irak, kaže da će iračka vlada imati 27 ministarstava kojima će biti na ispomoći dvije stotine Amerikanaca. Nova američko veleposlanstvo, sa skoro tisuću službenika, nalazit će se unutar dobro čuvane zelene zone u centru Bagdada, a postojat će i četiri regionalna centra za nadgledanje procesa obnove.

Nadalje, gospodin Ricciardone navodi da će američka vojska nastaviti s pružanjem osiguranja u Iraku i nakon 30. lipnja, jer bi nagli odlazak mogao dovesti do građanskog rata."Sigurnost je važan organizacijski element koji zasjenjuje sve ostalo. Jasno je da ćemo ovisiti o međunarodnim, poglavito američkim, snagama za održavanje opće sigurnosti".

Umirovljeni general Mick Kicklighter predvodi ekipu američkog ministarstva obrane za prijenos vlasti u Iraku. On kaže da njegova grupa vodi brigu ne samo o razdoblju do 30. lipnja, već do iračkih izbora planiranje za početak sljedeće godine."Sljedeći važana stepenica biti će izbori. Nakon toga potrebno je sastaviti ustav, te onda održati još jedne izbore. Dakle mi se ne fokusiramo samo na razdoblje do kraja lipnja, već i na ostale faze koje su pred nama".

General Kicklighter kaže da će američka vojska nastaviti s ubrzavanjem obuke iračkih snaga sigurnosti, te da, iako je bilo problema, iračke sigurnosne službe imaju pozitivan utjecaj po cijeloj zemlji po cijeloj zemlji. Koordinator transfera vlasti u Iraku Frank Ricciardone kaže da će u nadolazećim mjesecima trebati mnogo improvizacije da bi se uspjelo prevazići teške okolnosti koje treba očekivati.

XS
SM
MD
LG