Linkovi

Više je čimbenika dovelo do porasta cijena  nafte (24/5/04) - 2004-05-23


Analitičari strahuju da bi porast cijena nafte u svijetu mogao uzrokovati inflaciju i nanijeti štetu gospodarstvima u oporavku. U Sjedinjenim Državama, cijena goriva dosegla je dosad neviđenu razinu, a mogla bi i dalje rasti. U Houstonu stručnjaci iz naftne industrije vjeruju da će se rast cijena goriva prije ili poslije stabilizirati, te da će cijene vjerojatno i pasti, iako je teško reći kada će do toga doći.

Vodeći ljudi iz naftne industrije kažu da bi visoke cijene naftnih derivata mogle potaknuti jaču proizvodnju i nova istraživanja, no sve dok bude vladala velika potražnja za naftom, cijene neće pasti. Bob Tippee, urednik časopisa specijaliziranog za naftna pitanja "Oil and Gas", ističe da bi potražnja za naftom u Kini, koja je prema mišljenju brojnih analitičara velikim dijelom uzrokovala rast cijene nafte, uskoro mogla pasti. "Kineske vlasti nastoje smanjiti potražnju i do određene mjere usporiti ekonomski rast. Ako u tome uspije, cijena nafte će pasti zbog pada potražnje".

Osim velike potražnje u Kini, gospodin Tippee navodi i druge razloge poskupljenja nafte. Štrajk radnika naftne industrije u Venecueli – velikoj izvoznici nafte - zbog kojeg je proizvodnja 2002. velikim dijelom zaustavljena, također je pridonio rastu cijene. Neposredno nakon toga, kriza je zahvatila jednog drugog proizvođača nafte, Nigeriju, a došlo je i do rata u Iraku. Ovi događaji, koji su se odvijali u relativno kratkom vremenskom razdoblju, onemogućili su popunjavanje rezervi na vrijeme, što bi ublažilo posljedice nestašice.

Što se tiče visoke cijene nafte u Sjedinjenim Državama, gospodin Tippee kaže da je cijena naftnih derivata samo dio većeg problema, napominjući da će Sjedinjene Države trebati uvoziti gorivo radi premalog broja rafinerija. "Nije tako jednostavno graditi rafinerije u Sjedinjenim Državama, kako bi mnogi predložili, zbog lokacije i papirologije. Stoga, ne očekujem da će se rafinerije masovno graditi. Ako ne povećamo kapacitet postojećih rafinerija, morat ćemo se opskrbljivati onim što nam treba na inozemnim tržištima".

Premda stručnjaci napominju da je mala vjerojatnost da će biti otkrivena nova bogata naftna polja, oni ističu da ima dovoljno takvih polja čije su lokacije poznate, no ona nisu iskorištena radi visoke cijene i drugih poteškoća vezanih uz istraživanje i eksploataciju nafte. Međutim, rast cijene nafte mogla bi učiniti poznata, ali neiskorištena polja atraktivnijima.

Kumar Bhattacharjee direktor je istraživačke tvrtke sa sjedištem u Houstonu, Oil Exploration House, koja namjerava razvijati nova naftna polja, zahvaljujući dobroj ponudi kapitala na tržištu. "Bit će ohrabrujuće za malu i nezavisnu kompaniju poput naše, dobijemo li financijska sredstva za naš rad. Nafte ima, no problem je u novcu".

Gospodin Kumar drži u već otkrivenim poljima diljem Sjedinjenih Država da postoji dovoljno nafte koja se može početi eksploatirati u trenutku kada bude osigurano dovoljno sredstava.

Ipak, jasno je da će jednog dana potražnja za energentima u rastućoj svjetskoj ekonomiji dovesti do nestašice. Kumar Botačargi kaže da će novi automobili i zgrade koje štede više energije pridonijeti padu potrošnje bez negativnih posljedica na gospodarstvo.

XS
SM
MD
LG