Linkovi

Cannes: Zlatna palma kontroverznom dokumentarcu Michaela Moorea (23/5/04) - 2004-05-23


Na filmskom festivalu u Cannesu prestižnu Zlatnu palmu dobio je dokumentarni film američkog redatelja Michaela Moorea naslovljen "Fahrenheit 9-11", u kojem se oštro kritizira predsjednik Bush. Film prati administraciju predsjednika Busha, od tijesnih predsjedničkih izbora 2000, kroz terorističke napade na New York i Washington, pa do rata u Iraku. Michael Moore izjrazio je nadu da će američki glasači vidjeti njegov film i uskratiti svoje glasove predsjedniku Bushu na dolazećim izborima u studenome.

Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je za francusku izvještajnu agenciju da neće biti službene reakcije na dodjelu Zlatne palme Michaelu Mooreu. Glasnogovornik je, međutim, istaknuo da u Sjedinjenim Državama svatko ima pravo na slobodu govora.

Kompanija Disney nije dozvolila svojem studiju Miramax distribuciju filma "Fahrenheit 9-11" zbog njegovog politički spornog sadržaja. Miramax upravo vodi pregovore s Disneyem o mogućem ponovnom otkupljivanju prava na prikazivanje tog filma u američkim kinima tijekom ljetnih mjeseci.

Filmski festival u Cannesu pokrenula je francuska vlada 1946. Danas se smatra najprestižnijom priredbom te vrste u svijetu.

XS
SM
MD
LG