Linkovi

Washington: Održan godišnji skup Nacionalne federacije američkih Hrvata (23/5/04) - 2004-05-23


U Washingtonu je održano 11. godišnje zasjedanje izaslanika Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla.

NFCA krovna je udruga američkih Hrvata osnovana 1993. godine kako bi promicala teritorijalni integritet Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zaustavljanje agresije, te oslobađanje okupiranih područja. Uz praćenje širih političkih prilika u regiji američki Hrvati danas lobiraju za što skorije učlanjenje Hrvatske u NATO savez, brinu ih neka pitanja iz domene haškog suda za ratne zločine, te se zalažu za produbljivanje hrvatsko-američke poslovne suradnje. O tim su pitanjima, kaže nam predsjednik Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog podrijetla, John Kraljic, razgovarali su i s dužnosnicima američke adminstracije.

"Pitanje ulaska Hrvatske u NATO savez dovodi se, na žalost, u vezu sa slučajem generala Gotovine. Naša pozicija je jasna. Hoće li se Ante Gotovina predati ili ne njegov je osobni izbor. I ne dopustiti Hrvatskoj da se integrira u međunarodnu zajednicu zato što je jedna osoba bjegunac je suluda politika," izjavio je gospodin Kraljic.

NFCA se protivi izjednačavanju razine krivnje Ante Gotovine s bivšim čelnicima bosanskih Srba Radovanom Karadžićem i generalom Ratkom Mladićem. John Kraljich tvrdi su im neki ljudi iz administracije poručili da se Gotovina mora predati sudu, jer je to za njih važno proceduralno pitanje. Nakon toga, kaže Kraljic, američku administraciju neće zanimati što će se dalje događati s optužnicom protiv Gotovine. Na skupu u Washingtonu američki Hrvati su postavili pitanje zašto je hrvatska Vlada odustala od upućivanja hrvatskih vojnika u Irak, premda je HDZ tijekom izborne kampanje najavljivao takvu mogućnost. Ponudivši svoje viđenje situacije Grdešić je rekao da su u Zagrebu vjerojatno uvidjeli da Hrvatska ne može značajnije pomoći u Iraku, a i predsjednik Mesić se, od samog početka, suprotstavio toj ideji. Hrvatska, međutim, rekao je Grdešić, može pomoći koaliciji na druge načine.

"Formirala su se dva prijedloga. Jedan je humanitarnog tipa, a to je preuzimanje dijela liječenja iračke djece u hrvatskim bolnicama ili na neki sličan način. Drugi je naše ekspertno znanje u forenzičkim analizama. Sa stabilizacijom sigurnosnog stanja u Iraku postoje i druge mogućnosti sudjelovanja: kroz građevinske operativu, kroz deminiranje i neke druge poslove koji nisu isključivo vojnog tipa," kazao je veleposlanik Grdešić.

Premda će za to biti još prigode veleposlanik Grdešić iskoristio je svoje izlaganje kako bi se oprostio od hrvatske zajednice u Sjedinjenim Državama. U zadnjim konzultacijama s predsjednikom Mesićem i ministrom vanjskih poslova Žužulom dogovoreno je da će ambasador Grdešić ostati u Washingtonu do kraja kolovoza, a nakon toga vratit će se na Fakultet političkih znanosti. Inače, u dijelu zasjedanja otvorenom za javnost nazočnima su se obratili i pomoćnik ministra vanjskih poslova David Sopta te dr. Charles Shrader, autor knjige o ratu između muslimana i Hrvata u srednjoj Bosni.

XS
SM
MD
LG