Linkovi

Vojne baze u zaštiti okoliša (23/5/04) - 2004-05-22


Ministri pravosuđa iz 39 američkih saveznih država pozvali su Kongres da odbaci prijedlog zakona koji bi oslabio zaštitu okoliša u američkim vojnim bazama. Sjedinjene Države danas imaju 425 takvih baza, koje se protežu na 12 milijuna hektara uglavnom netaknutog zemljišta.

Vojna baza Fort Bragg u North Carolini izgleda kao park za divlje životinje. U okviru baze može se naći 1.600 životinjskih i biljnih vrsta, uključujući i 60 rijetkih i ugroženih vrsta. U bazi je smješteno i 45.000 vojnika, koji sudjeluju u taktičkim manevrima i padobranskim vježbama na području Fort Bragga. Tijekom godina, oko baze nikla su stambena naselja, a s njima je na vrata Fort Bragga došao i djetlić s crvenom krijestom. Prema saveznim zakonima, Fort Bragg mora zaštititi tu ugroženu pticu. Kako se to radi opisuje Mike Lynch, koji je zadužen za organiziranje obuke za vojnike.

"Ekološka održivost i ekološko planiranje u temelju su svega što radimo ovdje, bilo da se radi o premještanju postrojbi i vozila ili o ponašanju vojnika na poligonima za obuku. Briga za okoliš dio je naše svakodnevne rutine," kaže Mike Lynch.

Primjerice, vojnici na poligonima nakon obuke skupljaju smeće koje je ostalo iza njih. "Mi dočasnici slijedimo vojnike i pazimo da poberu sve smeće. To je jedna od prvih stvari koje nauče u osnovnoj obuci – da moraju ostaviti za sobom čistu prirodu, baš kao što se moraju brinuti o održavanju vlastite higijene. Bez obzira gdje se nalaze, vojnici ne smiju za sobom ostaviti ništa, jer tako ostavljaju tragove za neprijatelja. Dakle, to je sve dio borbenog plana," kaže jedan od vojnika.

Terry Myers nadzire program zaštite biljnih i životinjskih vrsta u Fort Braggu. Kako kaže, u zadnje vrijeme vidi da vojnici sve bolje prihvaćaju brigu za zaštitu okoliša. S takvom ocjenom slaže se i Mike Lynch.

"Ovaj se program znatno promijenio. Nekada se mislilo – čemu štititi običnog djetlića. Danas su ljudi svjesni da i taj djetlić ima svoju ulogu u eko-sustavu. Danas naše poligone bolje čuvamo za potrebe djetlića i drugih vrsta nego prije dvadeset godina. Na primjer, redovito spaljujemo nisko raslinje, što je dobro da bi se vojnici lakše kretali po poligonu, ali je dobro i za šumu," kaže Mike Lynch, te dodaje da je uspjeh zaštite okoliša u Fort Braggu naveo i druge baze da počnu provoditi slične programe.

XS
SM
MD
LG