Linkovi

Može li američka vlada kontrolirati cijene benzina? (23/5/04) - 2004-05-22


Kako barel sirove nafte danas košta više od 40 dolara, cijena benzina u Sjedinjenim Državama dostigla je rekordne visine. Što o cijeni misle američki vozači?

Litra benzina u Sjedinjenim Državama u prosjeku košta 53 centa , dakle – jedan galon je 2 dolara. No, u Kaliforniji cijena je 10 posto viša, uglavnom zbog oštrijih zakona u vezi s ispušnim plinovima. Iako bi mnogi stranci zapravo bili sretni da mogu kupiti tako jeftin benzin, međutim Nver Dilanian nije oduševljena! Razgovarali smo s njom dok je čekala na jednoj benzinskoj crpki u Los Angelesu.“Ovo mi se nikako ne sviđa. Cijene su šokantno visoke” – kaže ona.

Jayne Vicens se slaže da je benzin preskup. "Od sedam dana u tjednu, ja sam na benzinskoj crpki barem tri ili četiri dana. Odvezete djecu u školu i iz škole, odete u kupovinu, i benzin ode… Ove cijene me zaista ubijaju".

Stanovnicima južne Kalifornije pogotovo je teško, i to iz dva razloga. Prvi, ne postoji kvalitetno organiziran javni prijevoz. Drugi – ovdje vrlo popularna športsko-terenska vozila troše puno benzina. Iako se punjenje vozila često plaća i po 50 dolara, najveći broj Amerikanaca još nije promijenio način života, kada je automobil u pitanju – voze kao i prije.

Oporbena, Demokratska stranka poziva vladu da iz saveznih rezervi ‘oslobodi’ milijune barela sirove nafte – i tako oslabi pritisak na potrošače. U Kaliforniji, lokalna istražna komisija provjerava je li za skup benzin odgovorna domaća naftna industrija. Međutim, potrošači su skeptični. "Izgleda da naša vlada voli provoditi istrage, ali nikad nema dobre odgovore - na primjer na pitanje zbog čega benzin stalno poskupljuje. Mislim da država ne može kontrolirati cijene benzina, ona na to nema utjecaja" - kaže jedan vozač.

Turistička se branša najviše pribojava visokih cijena. Neka planinska ljetovališta u Kaliforniji svojim posjetiteljima nude besplatno punjenje benzina. Bez obzira na skup benzin, ankete pokazuju da Amerikanci ovog ljeta namjeravaju putovati više no prošle godine.

Allan Key, iz Američke turističke udruge, kaže da su ljudi “umorni od sjedenja kod kuće” – u strahu od terorizma."Amerikanci žele putovati, što su mnogi odgađali posljednjih godina. Više ne žele odlagati. To se odnosi i na putovanje automobilom kao i na zračni promet".

Sljedećeg vikenda je u Americi blagdan Dan sjećanja na ratne veterane – koji obilježava neslužbeni početak sezone ljetnih odmora. Tad će na put krenuti više od 30 milijuna Amerikanaca – bez obzira na skup benzin.

XS
SM
MD
LG