Linkovi

Terorizam u Iraku (22/5/04) - 2004-05-22


U Iraku, teroristi se raduju ubijanju nevinih. Oni ubijaju iračke čelnike, članove koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, humanitarnih djelatnika i Iračana koji odbacuju njihovu ideologiju ubijanja. Predsjednik George Walker Bush rekao je da se "teroriste ne može primiriti, a njihovu mržnju nemoguće je zadovoljiti."

"Našu je naciju zgrozilo ubojstvo američkog civila Nicholasa Berga. Brutalno pogubljenje tog nedužnog čovjeka podsjetilo nas je na pravu prirodu naših terorističkih neprijatelja, te na to koliko je toga na kocki u ovoj borbi," rekao je.

S terorizmom se može obračunati samo na jedan način. Kako je rekao predsjednik Bush, koalicija se mora "suprotstaviti neprijatelju i ostati u ofenzivi sve dok ne pobijedi te ubojice."

"A upravo to naše oružane snage, te snage naše koalicije, sada rade. U Falluji i oko nje, američki marinci provode zajedničke ophodnje s lokalnim Iračanima kako bi oteli kontrolu nad tim gradom lojalistima Saddama Husseina, stranim borcima i drugim militantima. U obližnjim mjestima, marinci izvode prepade kako bi omeli neprijateljske napade na puteve opskrbe i iskorijenili anti-koalicijske borce," kazao je predsjednik.

Na jugu Iraka, u gradovima Najaf i Karbala i oko njih, koalicija i iračke snage sigurnosti eliminiraju nezakonite paravojne snage koje predvodi Moqtada al-Sadr, ekstremističkim svećenik koji potiče na nasilje i pokušava preuzeti kontrolu nad zemljom.

Dok koalicija napada i poražava neprijatelje slobode, Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastavljaju surađivati s iračkim čelnicima na izgradnji demokratske vlade. 30. lipnja bit će podignut stijeg slobodnog Iraka, a vlast će preuzeti prijelazna iračka vlada. Koalicijske snage obučavaju Iračane kako bi mogli štititi njihovu zemlju o agresije izvana i međunarodnog podrivanja. Sjedinjene Države će održati "svoju predanost neovisnosti i nacionalnom dostojanstvu iračkog naroda," rekao je predsjednik Bush. "Ipak, izuzetno važna misija naše vojske u održavanju sigurnosti u Iraku nastavit će se 1. srpnja, i nakon toga."

XS
SM
MD
LG