Linkovi

NATO u Dubrovniku priprema skup o koordinaciji u slučaju nesreća većih razmjera (22/5/04) - 2004-05-21


Predstavnici većeg broja zemalja okupiti će se u Dubrovniku na NATO-vom seminaru o unapređivanju suradnje u slučajevima nesreća većih razmjera.

Iza najduže NATO-ve skraćenice EADRCC je Euro-atlanstki centar za koordinaciju nesreća velikih razmjera, mjesto gdje članice Atlantskog saveza i partnerske države ali i države s kojima NATO ima tješnje veze razmjenjuju iskustva i unapređuju sustav zaštite i kolektivnog, koordiniranog djelovanja u slučajevima velikih nesreća.

Preko centra NATO organizira vježbe – jedna od njih je, recimo velika vatrogasna vježba održana prije dvije godine u Hrvatskoj, ili lanjska provjera reakcije na potres u Uzbekistanu ili nošenje s posljedicama eksplozije tzv. "prljave bombe" u Rumunjskoj.

Seminar s temom spoznaja dobivenih temeljem svih zajedničkih vježbi i operacija održati će se u Dubrovniku u prvoj polovici idućeg tjedna.

Naglasci seminara su na novim saznanjima o vidovima kontrole posljedica terorističkih akcija kemijskim, biološkim i atomskim naoružanjem. Sudionici seminara namjeravaju iz spoznaja prikupljenih tokom šestogodišnje suradnje izvući sugestije za uspješniji rad kako bi se u slučaju nesreće kolektivni mehanizam solidarne pomoći brzo pokrenuo i učinio maksimum ublažavajući posljedice bilo prirodnih katastrofa, bilo terorističkih akcija.

Osim NATO-vih članica i partnerskih zemalja na seminaru sudjeluju neutralne tzemlje kao Švicarske ili Švedska te države zainteresirane za ulazak u NATO-vo Partnerstvo za mir BiH i SCG. Ovo je novost budući da se NATO u svojim vježbama pomaganja u slučajevima nesreća velikih razmjera do sada oslanjao samo na Saveznike i partnere.

XS
SM
MD
LG