Linkovi

Washington Post objavio nove fotografije zlostavljanja iračkih zatvorenika  (21/5/04) - 2004-05-21


Dnevnik Washington Post je objavio nove fotografije zlostavljanja iračkih zatvorenika te njihove – do sada nepoznate – izjave u kojima su istražitelje upoznali s mučenjima.

Na internet stranicama Washington Posta mogu se vidjeti različite tehnike zlostavljanja koje idu i dalje od onoga što je javnost do sada vidjela.

Fotografije i video snimke bile su predočene vojnim istražiteljima u siječnju.

Dvije danas objavljene fotografije pokazuju američke vojnike kako se smješkaju nad mrtvim zatvorenikom, koji je preminuo nakon što su ga – kako se čini - pretukli istražitelji iz CIA-e, odnosno iz privatnih američkih firmi čiji djelatnici sudjeluju u prikupljanju obavještajnih podataka.

Protiv vojnika koji se nalaze na fotografijama sada se vodi sudski postupak.

Michael Nardotti, umirovljeni general američke vojske, u oružanim je snagama bio odvjetnik, a danas radi za jednu washingtonsku odvjetničku firmu. On smatra da će se - ako se pojave nove fotografije, koje bi ukazivale na još veći broj vojnika koji su sudjelovali u zlostavljanju - postaviti pitanje odgovornosti viših vojnih časnika i dužnosnika u Pentagonu. "Objavljevanje novih fotografija ukazalo bi na mogućnost da se radi o širem problemu, te da su vojnici protiv kojih se sada vodi postupak, možda, manje odgovorni nego što mislimo. Jer ako imate velik broj sudionika u zlostavljanju, to upućuje ne činjenicu da je očito došlo do prekida u lancu zapovjedanja" - izjavio je za Glas Amerike Michael Nardotti.

******

U međuvremenu, iz zatvora Abu Ghraib danas je puštena skupina od 472 zatvorenika. Američke oružane snage periodično oslobađaju zatvorenike iz ovog zatvora zapadno od Bagdada koji je bio zloglasan po egzekucijama i mučenjima u doba Saddama Husseina. Oni Iračani koji se smatraju prijetnjom po sigurnost još uvijek se upućuju u Abu Ghraib.

******

Koalicijske su snage u Bagdadu uhitile četiri osobe za koje se sumnja da su povezane s ubojstvom američkog državljana Nicholasa Berga, kojem su otmičari prije više od tjedan dana odrubili glavu.

Dvojica uhićenih su puštena nakon ispitivanja, dok su dvojica i dalje u pritvoru – izjavio je general Mark Kimmit. Američki general nije želio potvrditi informaciju da se radi o bivšim pripadnicima paravojne organizacije Saddamovi fedajini.

Sjedinjene Države vjeruju da je za otmicu i ubojstvo Nicholasa Berga odgovoran jordanski islamski ekstremist Abu Musab al-Zarqawi.

XS
SM
MD
LG