Linkovi

Hrvatska časnica diplomirala na američkoj Akademiji obalne straže - 2004-05-21


U akademiji američke Obalne straže diplomirala je 123. klasa časnika. U klasi je bilo i troje stranaca, jedna od njih je i Ivana Pokrajčić iz Hrvatske.

Okružena vršnjacima - koji su kao i ona četiri godine pohađali akademiju Coast Guarda u New Londonu, u saveznoj državi Connecticut – Ivana Pokrajčić sudjelovala je na svečanosti koja je označila vrhunac četvorogodišnjeg učenja. Kadet prve klase i buduća poručnica hrvatske vojske istaknula se kao odlična studentica akademije. Kako je rekla, sada se priprema za povratak u Hrvatsku gdje će primjeniti znanje i umijeće koje je stekla na akademiji. Diplomiranim časnicima Obalne straže obratio se američki dopredsjednik Dick Cheney, koji je naglasio značaj Coast Guarda u zaštiti Sjedinjenih Država i u ratu protiv terorizma.

Među uzvanicima u New Londonu bili su i hrvatski ambasador Ivan Grdešić i vojni ataše Damir Terzić. Upitali smo hrvatskog veleposlanika za dojmove sa svečanosti.

“Naša studentica, kadetkinja Ivana Pokrajčić, vrlo je uspješno završila školu i ja sam od mnogih njezinih profesora i zapovjednika akademije dobio samo pohvale o njenom trudu i radu, a prije svega o jednom sjajnom pozitivnom stavu koji je ona cijelo vrijeme imala, isticala se ne samo u nastavi nego i u sportskim aktivnostima i recimo i to da je bila jedna od najboljih strijelaca u akademiji. … Bila je za mene to prilika da obnovim i potvrdim partnerstvo koje Hrvatska ima s Amerikom, što se najbolje vidjelo i na toj sjajnoj mladoj studentici, jer je to partnerstvo na tome utemeljeno. Naša vojna suradnja može se, naravno, temeljiti na kupnji opreme, na vježbama, ali se prije svega temelji na mladim ljudima koji se ovdje obrazuju, ili na starijim časnicima koji ovdje dolaze na specijalizaciju” - riječi su hrvatskog ambasadora u Washingtonu Ivana Grdešića koji je nazočio svečanosti diplomiranja Ivane Pokrajčić na američkoj akademiji Obalne straže.

XS
SM
MD
LG