Linkovi

Wahington Post: Chalabi u nemilosti (21/5/04) - 2004-05-21


Washington Post objavljuje nova svjedočenja o zlostavljanju iračkih zatvorenika. Tajna svjedočenja do kojih je list došao govore o puno težim slučajevima maltretiranja zatvorenika no što je bilo poznato javnosti. Spominju se “jahanje zatvorenika kao životinja, seksualno iživljavanje vojnikinja nad zatvorenicima, te prisiljavanje zatvorenika da iz zahoda izvade svoju hranu.” Neke se tjeralo da se odreknu Islama, te ih se prisiljavalo da jedu svinjetinu i piju alkohol – navodi vašingtonski list.

Kao i drugi vodeći listovi i Washington post piše o “padanju u nemilost” jednog od glavnih američkih saveznika u Iraku – člana Upravnog vijeća, Ahmada Chalabija. Od drugih tema, najtiražniji USA Today piše da je započeo “rat cijena avio-karata” i to nakon što je Independence Air pustio u prodaju svoje jeftine karte na novim zrakoplovima s 50 sjedišta koji iz Washingtona lete do 35 gradova u Sjedinjenim Državama. Najskuplja karta ovog avio-prijevoznika je 178 dolara, a najjeftinija 39 dolara.

A Los Angeles Times objavljuje prilog o nastavnicima koji se koriste prijevarom da bi popravili ispitne rezultate svojih učenika. Neki su fotokopirali listove knjige na kojima su bili odgovori na pitanja testova, a neki su jednostavno šaptali učenicima. Prema pisanju kalifornijskog lista, protiv čak 200 nastavnika je pokrenut disciplinski postupak, a za 75-oro je već dokazano da su krivi. Razlog – vrlo jednostavan: prema novim propisima, koje je uvela administracija predsjednika Busha, za neuspjeh učenika odgovorni su i nastavnici. Nastavnici i ravnatelji školi koje stalno postižu loše ispitne rezultate mogu, naime, ostati bez federalnog financiranja, a nastavnici mogu biti prebačeni u druge škole.

XS
SM
MD
LG