Linkovi

Borba protiv neprijatelja slobode (21/5/04) - 2004-05-20


U Iraku, šiitski ekstremisti, elementi bivšeg režima Saddama Husseina i strani teroristi pokušavaju ugroziti prijenos političke vlasti od koalicije predvođene Sjedinjenim Državama na iračku prijelaznu vladu. Neke od tih napora potiče Moqtada al-Sadr. Sadr je radikalni šiitski muslimanski čelnik, koji uživa podršku Irana. Za al-Sadrom je raspisana tjeralica u vezi s ubojstvom utjecajnog šiitskog svećenika Abdula Majida al-Khoeija u travnju prošle godine.

Administrator koalicijske vlasti Paul Bremer izjavio je da Moqtada al-Sadr koristi svoje privatne paravojne snage, tzv. Mahdijevu vojsku, da bi širio bezakonje, strah i ekonomsku paralizu diljem Iraka: "Ti elementi bezakonja, koji pokušavaju unaprijediti interese jedne skupine na račun svih drugih, izvode oružane napade. Zauzimaju i pljačkaju javnu i privatnu imovinu silom oružja. Nagomilali su oružje i streljivo u džamijama u svetim iračkim gradovima. Operiraju izvan slova zakona organizirajući vlastite sudove i zatvore. To mora prestati".

Iračkom narodu dosta je Moqtade al-Sadra i njegove taktike. Na njega se vrši sve veći pritisak da raspusti svoje paravojne snage. Predstavnik vodećeg čelnika iračkih šiita, velikog ajatolaha Alija al-Sistanija osudio je Sadrova "djela sabotaže, kaosa i preuzimanja javne imovine." U svetom gradu Najafu održan je prosvjed protiv Moqtade al-Sadra. U međuvremenu, koalicijske snage stežu obruč oko Mahdijeve vojske u Najafu i obližnjoj Karbali.

Koalicija "nema namjeru ostaviti Irak na milost i nemilost nasilnika i ubojica," rekao je predsjednik George Walker Bush: "Nezakonite paravojne snage i ostaci režima, u suradnji sa stranim teroristima, pokušavaju silom preuzeti vlast koju nikada ne bi dobili na izborima. Paravojne snage u Najafu i drugdje moraju se razoružati, ili će snositi ozbiljne posljedice. Američke i koalicijske snage raspoređene su na položaje i mi smo spremni uspostaviti red u Iraku".

S obzirom da se bliži prijenos vlasti u Iraku, dani neprijatelja iračke slobode su odbrojani.

XS
SM
MD
LG