Linkovi

Biciklom po planinskom kršu - nova manija zanesenjaka iz Utaha i Nevade (21/5/04) - 2004-05-20


Amerika je poznata kao postojbina najluđih i najopasnijih športova – bilo da se radi o skijanju po stazama koje se mogu doseći jedino helikopterom, spuštanje kajakom niz vodopade od više stotina metara ili pak penjanje liticama bosonog, bez užeta i čavala. Popisu športova za one najsmionije pridružuje se i sve popularniji Muni (čitaj – Mjuni).

Riječ je o vožnji bicikla po krševitom planinskom terenu – što strmije to bolje. Nedavni skup obožavatelja tog športa održao se u središnjim predjelima savezne države Utah: 135 vozača – svi pod kacigama i u zaštitnom oklopu - i nekoliko tisuća gledatelja…

Mjuni je sličniji planinarenju nego vožnji biciklom po teškom terenu – a i brzina je bliža klasičnom ‘pentranju’, u usporedbi s biciklističkom cross-country utrkom. Šport je ‘izumljen’ 1996. godine u planinama Sierra Nevada, kada se u jurnjavu zabitnim stazama – gdje je dominiralo ponekad blato a ponekad oštri kamenjar – upustilo 35 zanesenjaka.

Rodonačelnici ‘biciklizma po kršu’ Nathan Hoover i Kris Holm nakon toga zaputili su se u Bhutan – kraljevinu u planinskom lancu Himalaja, u bilizini najviših planinskih vrhova na svijetu. Kris Holm kaže da je obilazak budustičkih samostana u zabitnim dolinama Bhutana biciklom nezaboravan događaj. “Novi se prijatelji uvijek najlakše sreću kad radite nešto nesvakidašnje – poput biciklizma na najtežim terenima, u podnožju Mount Everesta” – kaže Kris Holm.

XS
SM
MD
LG