Linkovi

Split: IREX održao radionicu o suzbijanju trgovine ljudima (21/5/04) - 2004-05-20


Američka neprofitna udruga IREX u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom i Organizacijom za sigurnost i suradnju u Splitu je organizirala susret s novinarima, predstavnicima policije i odvjetništva na temu trgovanja ljudima.

Krešimir Dominić iz neprofitne američke udruge IREX kaže kako je ovo jedna u nizu radionica koje IREX radi po čitavoj Hrvatskoj.

"Nastojimo kroz radionice koje radimo približiti profesionalce iz raznih profesija - u ovom slučaju to su novinari s ljudima iz policije, državnog odvjetništva - i prikazati im neke informacije i činjenice o konkretnoj problematici trgovanja ljudima," rekao je.

Trgovina ljudima nije samo tema organiziranog kriminala. To je gospodarska i kulturološka tema u svakoj zemlji, te je pristup oštećenima na način kako se regrutiraju svugdje drukčiji. Primjerice u Ukrajini i Moldaviji, poznanici i članovi obitelji često prodaju žene koje postaju žrtve u lancu trgovine ljudima i seksualne eksplatacije.

Saša Leković, slobodni novinar i međunarodni instruktor istraživačkog novinarstva važnim drži kako trgovina ljudima nije samo ono što bi se moglo zaključiti iz hrvatskih medija, istupa političara ili ljudi koji su u kontaktu s tom temom.

"Trgovina ljudima je organizirani kriminal, ali to je uz trgovinu drogom i oružjem najisplativiji vid organiziranog kriminala. Godišnje se prema procjenama Ujedinjenih Naroda i posebnog odjela State Departmenta koji se bave tom temom, od trgovine ljudima zaradi sedam milijardi dolara," rekao je.

Osobe kojima se trguje često su prisiljeni prenositi drogu ili oružje namijenjeno za planirana ubojstva.

U pravilu žrtve teško priznaju i ne žele prijaviti da su oštećene u lancu trgovine ljudima. Stoga mediji , čuvajući dostojanstvo žrtve moraju upoznati javnost jer taj problem postoji i u hrvatskom društvu. U trgovini ljudima u hrvatskoj regiji najčešće su oštećene žene dok raste broj maloljetnica u seksualnoj eksplataciji.

Zvonimir Dujmović predavač je na visokoj policijskoj školi u Zagrebu. Kaže kako je u Saboru u postupku prijedlog izmjene kaznenog zakona o trgovini ljudima.

"Ako bi se taj zakon usvojio, osoba koja upotrebom sile ili prijetnje upotrebom silom, prijevarom, otmicom, zlouporabom položaja ili na neki drugi način drži neku osobu u ropskom položaju i prisiljava je na rad te seksualno iskorištava ili je podvodi na prostituciju može se kazniti zatvorskom kaznom od 1-10 godina”, kaže ovaj predavač na visokoj policijskoj školi u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG