Linkovi

Američki tisak ukazuje na političku dimenziju religijskih pitanja i rasta cijene benzina (20/5/04) - 2004-05-20


New York Times navodi da je 48 katolika - članova američkog Kongresa - potpisalo pismo upućeno Vašingtonskom nadbiskupu, navodeći da je prijetnja nekih biskupa da će uskratiti pravo na pričest političarima koji podržavaju pravo na pobačaj – “vrlo štetna” i kontraproduktivna, te “uvlači crkvu u stranačke podjele”. Pismo iz Kongresa prvi je organizirani odgovor demokrata na nedavnu najavu skupine katoličkih biskupa da će uskratiti pričest političarima koji opravdavaju pobačaj.

Prema pisanju njujorškog lista, među potpisnicima protestnog pisma je i desetak demokrata koji se protive pobačaju. Oni optužuju spomenute biskupe da “omogućavaju uporabu crkve za stranačku politiku”. “Oni pomažu uništavanje crkve, unoseći razdor i politizirajući pričest” – kaže kongresmen Bart Stupak, jedan od potpisnika pisma, inače demokrat koji se protivi pobačaju.

Vlasnik konzervativnog katoličkog časopisa “Crisis” – Deal Hudson – glasno se zalaže za uskraćivanje pričesti i predsjedničkom kandidatu Johnu Kerryju, prvom katoliku koji se pojavio u predizbornoj utrci nakon Johna Kennedyja, bilježi New York Times. “Činjenica da toliko katolika obavlja javne dužnosti, a istovremeno krši crkvena učenja predstavlja skandal kojem mnogi već dugo žele stati na put”, kaže – prema pisanju lista - Dean Hudson, inače konsultant Republikanske stranke i Bijele kuće za pitanja katoličke crkve.

A list Christian Science Monitor predizbornu utrku za Bijelu kuću promatra kroz cijene benzina. “Dok cijene na crpkama probijaju rekorde, demokrati pokušavaju to povezati s politikom predsjednika Busha” – tvrdi bostonski list. Američka javnost ne optužuje predsjednika Busha za munjeviti rast cijena benzina – smatra list – ali zato “demokrati rade prekovremeno kako bi poskupljenja usmjerili u svoju korist” i stavili ih u “širu političku sliku”.

XS
SM
MD
LG