Linkovi

Washington Post: Sjedinjene Države sučeljene s rastućim strahom od neuspjeha (19/5/04) - 2004-05-19


Pod naslovom “Sjedinjene Države sučeljene s rastućim strahom od neuspjeha”, Washington Post piše da administracija predsjednika Busha ulaže velike napore kako bi stala na put sve prisutnijem uvjerenju da je “okupacija Iraka na rubu neuspjeha.” Takvo se raspoloženje osjeća među članovima Kongresa, Iračanima, pa čak i među nekim dužnosnicima administracije – tvrdi Washington Post.

Pod pritiskom žestokih pitanja senatora, pomoćnik ministra obrane Paul Wolfowitz – inače, vodeći zagovornik intervencije u Iraku – priznao je da je pogrešno procjenjeno da će Iračani tolerirati dugotrajnu okupaciju, navodi list. Ključna greška pri planiranju – rekao je Wolfowitz – bila je premisa da će nakon zbacivanja Saddama Husseina američke snage graditi mir, a ne ratovati, piše Washington Post.

Pod naslovom “Može li mučenje biti opravdano?” Christian Science Monitor najavljuje današnje svjedočenje u Senatu, na kojem će o zlostavljanju iračkih zatvorenika odgovarati trojica najviših američkih generala u Iraku – John Abizaid, Ricardo Sanchez i Geoffrey Miller. Bostonski list napominje da postoje mišljenja prema kojima “grube metode prema ratnim zarobljenicima – bilo da se izaziva bol, ponižava, izaziva strah ili seksualno zlostavlja – mogu dovesti do upotrebljivih informacija. Možda je tako došlo do uhićenja Saddama Husseina…Samo jedan takav izvor je možda mogao spriječiti terorističke napade od 11.rujna” – piše Christian Science Monitor.

Iz Los Angeles Timesa izdvajamo tekst u kojem se navodi da al-Qaida namjerava napasti kemijskim oružjem. Jedan od najviših obavještajaca ministarstva domovinske sigurnosti izražava bojazan da su sve veći izgledi da al-Qaida planira napade u sljedećih nekoliko mjeseci. Prema pisanju vodećeg kalifornijskog lista, ta bi teroristička organizacija željela izvršiti napad na američkom teritoriju, ali ne konvencionalnim eksplozivom, nego – možda – kemijskim, ili biološkim oružjem.

XS
SM
MD
LG