Linkovi

Rumsfeld: nekolicina vojnika iznevjerila američke vrijednosti (19/5/04) - 2004-05-19


Protiv sedam američkih vojnika podignute su optužnice u vezi sa zlostavljanjem iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib u razdoblju od listopada do prosinca 2003. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld kazao je da je bilo šokantno otkriti da je nekoliko vojnika svojim postupcima izdalo američke vrijednosti: osjećamo duboku bol zbog toga što su učinili i za ljude kojima su to učinili. Osjećamo duboku bol zato što ćemo zbog njihovih postupaka platiti svi mi – vojnici, civili i Amerikanci koji nas podržavaju, kao i naša zaslužena reputacija sile dobra u svijetu. Mi znamo tko smo. Mi znamo naše standarde…strašni postupci nekolicine ljudi to ne mogu promijeniti.

Jedan američki vojnik, koji je doznao da su pripadnici njegove postrojbe zlostavljali zatvorenike, prijavio je krivce. O zlostavljanju je prvo izvijestila američka vojska, a tek onda mediji. Ostaci režima Saddama Husseina, teroristi i ekstremisti pokušat će iskoristiti ono što se dogodilo u zatvoru Abu Ghraib za vlastite ciljeve. "Međutim, prijatelji slobode," rekao je ministar Rumslfed, "shvatit će da jaka strana našeg sistema leži u činjenici da predsjednik i većina visokih dužnosnika preuzimaju odgovornost za ovaj slučaj i da su angažirani na traženju kazne za takvo kršenje ljudskih prava."

Oni koji budu proglašeni krivima za zlostavljanje iračkih zatvorenika bit će izvedeni pred lice pravde. U Iraku će se i dalje ostvarivati napredak. 30. lipnja, koalicija će predati vlast Iračanima. Prijelazna vlada funkcionirat će na temelju ustava koji jamči slobodu narodu Iraka. "To je šira perspektiva," rekao je ministar obrane Rumsfeld, dodavši: "Sjedinjene Države će nastaviti sudjelovati u napredovanju prema slobodi na mjestima gdje slobode ima malo."

XS
SM
MD
LG