Linkovi

Odgodom saborske odluke do kandidatskog statusa za EU (18/5/04) - 2004-05-18


Hrvatska će morati 'kupiti' kandidatski status i datum početka pregovora novom odgodom provedbe saborske odluke o zaštićenoj ekološko–ribolovnoj zoni na Jadranu.

Davanje kandidatskog statusa Hrvatskoj - možda, ali tek u listopadu - i izjašnjavanje 25 članica EU o datumu početka pregovora s Hrvatskom, Zagreb će morati zaraditi i daljnjim odgađanjem provedbe saborske odluke o zaštićenoj ribolovnoj i ekološkoj zoni na Jadranu. Ovo su informaciije iz europskih institucija. Europska je komisija, inače, po proglašenju zone službeno obavijestila Zagreb da je spremna na pregovore o režimu ribarenja na Jadranu – Komisija pregovara u ime svih članica Unije – a Zagreb je odgovorio da je spreman za pregovore na samome početku travnja no Komisijinog očitovanja o datumu još nema.

Na upit što je s ovim pregovorima savršeno tehničke, stručne naravi, komisijini ljudi vele, citiramo, "ne znamo o čemu ćemo pregovarati". Pozadina ovog navodnog neznanja jest žestoki pritisak nekih članica – preciznije Italije preko koje se za neke svoje interese nevezane s ekološkom zaštitom i održivim ribarenjem na Jadranu šlepa i Slovenija. Italija nije ratificirala spporazum EU i Hrvatske, pravdajući kašnjenje tehničkim razlozima, kakvi, naravno, nisu smetali ratifikaciji ovog dokumenta sa strane Europskog parlamenta i 13 država – članica.

Velika Britanija je jedina obrazložila da je stopirala ratifikaciju radi nedostatne suradnje s den Haagom, te je proces ubrzan čim se London uvjerio da je haaško Tužiteljstvo zadovoljno. Ovim svi problemi s den Haagom ne prestaju jer je nedavno najglasniji zagovornik ovog uvjeta, ministar za Europu Dennis McShane povezao davanje kandidatskog statusa i datuma početka pregovora s bjeguncem Gotovinom u Haagu. Britanija je uvijek jasno artikulirala što želi – za razliku od drugih.

Italija nikada nije javno zatrašila odgodu provedbe saborske odluke o zoni ali je to učinila svim drugim, ne tako javnim kanalima. Prema tome, odgodi li se saborska odluka čija bi provedba trebala doći početkom listopada time se otvara put da Hrvastka dobije rok pregovora već dva tjedna kasnije, na summitu lidera Unije krajem mjeseca. Zona nije jedini problem za Zagreb ukoliko je suditi po izjavi slovenskog ministra vanjskih poslova, Dimitrij Rupel je u Bruxellesu objavio da će Slovenija prema Hrvatskoj imati 'još neke zahtjeve'.

XS
SM
MD
LG