Linkovi

Ubojstvo šefa iračkog Upravnog vijeća na naslovnicama američkog tiska (18/5/04) - 2004-05-18


Pod naslovom “S porastom nasilja, raste i pesimizam”, Washington Post navodi da najnovije ubojstvo u Bagdadu stvara među iračkim i američkim dužnosnicima, te običnim građanima, osjećaj da se Irakom gotovo ne može više upravljati. Do prijenosa vlasti na Iračane je ostalo još samo šest tjedana, a američke i koalicijske snage nisu bile u stanju obuzdati nasilje. Ako je nominalni šef iračke uprave ubijen ispred ulaza u sjedište okupacijskih snaga, kakva će to zemlja biti predata Iračanima 30.lipnja – pitanje je koje postavlja Washington Post.

Obični ljudi u Bagdadu izražavaju duboki pesimizam – bilježi list. Bande nasilnika slobodno operiraju po gradovima, koristeći glavne ceste u, i iz Bagdada. Stranci koji putuju tim putevima izloženi su opasnosti otmice, a projekti obnove obustavljeni su u mnogim dijelovima zemlje – konstatira vašingtonski list.

Najtiražniji USA Today navodi da su američki dužnosnici pokušali umanjiti značaj posljedica koje bi mogao imati atentat na iračkog čelnika. Citira se izjava predsjednika Busha da “teroristi neće uspjeti u pokušajima da pokolebaju odlučnost Amerike i njene koalicije.” Pa ipak, jasno je da postoji strah od nastavljanja nasilja – piše list.

New York Times nastavlja pratiti razvoj događaja vezanih za zlostavljanje iračkih zatvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib. Prema pisanju lista, američki časnik u čijoj je nadležnosti bilo ispitivanje zatvorenika rekao je jednom višem vojnom istražitelju da su obavještajni časnici ponekad davali upute vojnim policajcima da prije početka ispitivanja potpuno svuku zatvorenike i stave im okove. Takve metode nisu korištene u slučajevima “kada za to nije postojao dobar razlog” izjavio je – prema pisanju njujorškog lista – američki časnik nadležan za ispitivanje zatvorenika u Abu Ghraibu.

XS
SM
MD
LG