Linkovi

Trgovina ženama među problemima kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini (18/5/04) - 2004-05-18


Aktivnosti na jačanju ljudskih prava i demokracije u Europi i Euroaziji imale su tijekom protekle godine miješovite rezultate – navodi se u najnovijem izvještaju američkog Državnog tajništva. U opširnom se dokumentu Hrvatsku spominje samo u jednoj rečenici i to u uvodnom, općem dijelu u kojem se kaže: “OESS je ocijenio da su izbori održani ove godine u Srbiji i Hrvatskoj udovoljili međunarodnim standardima.”

Za razliku od godišnjeg “Izvještaja o ljudskim pravima” u kojem Državno tajništvo analizira 196 zemlja, ovaj izvještaj State Departmenta, nazvan “Podrška ljudskim pravima i demokraciji” obuhvatio je 101 zemlju i to po kriteriju ozbiljnog kršenja ljudskih prava. S područja jugoistočne Europe, analizirane se Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija.

Slučajeva kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini sve je manje, ali ozbiljni problemi i dalje postoje, a vladin učinak na polju ljudskih prava još uvijek je slab,” navodi se u izvještaju. Policijska brutalnost se nastavlja, ali je pojačano kažnjavanje zlouporabe policijskih ovlasti – konstatira Državno tajništvo. Također se ukazuje na to da glavne političke stranke i predstavnici bosansko-hercegovačke vlasti nastavljaju utjecati na pravosuđe, te vršiti pritisak i maltretirati medije.

U dijelu izvještaja State Departmenta koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu tvrdi se da entitetske vlasti i privatne skupine nastavljaju ograničavati vjerska prava manjinskih skupina; vjerska diskiminacija i dalje predstavlja problem. Još jedan ozbiljni problem je – kako se navodi – trgovina ženama i djevojkama.

XS
SM
MD
LG