Linkovi

Sudbina nestalih u Zaljevskom ratu (18/5/04) - 2004-05-18


Jedini Amerikanac čija sudbina nije rasvijetljena od rata u Perzijskom zaljevu 1990. je kapetan američke ratne mornarice Michael Scott Speicher. On je pilotirao jednim mornaričkim borbenim zrakoplovom tipa F-18, koji je oboren ili se srušio u pustinju u Iraku između Bagdada i jordanske granice 17. siječnja 1991. U ožujku 1991, svi zatvorenici iz koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, za koje se znalo, vraćeni su iz iračkog zarobljeništva. Vraćeni su i posmrtni ostaci svih onih za koje se znalo da su ubijeni u akciji, uz izuzetak Speichera i jednog pilota iz Saudijske Arabije. U svibnju 1991, Sjedinjene Države preklasificirale su Speichera iz "nestalog u akciji" u "ubijenog u akciji".

Nakon dugih i teških pregovora s režimom Saddama Husseina, američki stručnjaci posjetili su u prosincu 1995. mjesto na kojem se Speicherov zrakoplov srušio i proveli pet dana istražujući tu lokaciju. Američka vlada tražila je od iračkih vlasti informacije o Speicheru, no Iračani nisu bili spremni na suradnju. Izvještaji iz niza izvora ukazuju da je Speicher možda preživio rušenje svojeg zrakoplova. Stoga je američka ratna mornarica u siječnju 2001. ponovno revidirala Speicherov status, koji se sada opet vodi kao "nestao u akciji". 11. listopada 2002, klasificiran je kao "nestao-zarobljen": Od kraja glavnih borbenih operacija u Iraku u svibnju 2003, Sjedinjene Države ulažu velike napore kako bi pronašle kapetana Speichera ili njegove ostatke. Istraga se nastavlja. Područje u kojem se Speicherov zrakoplov srušio poznato je kao beduinsko područje. Sjedinjene Države vjeruju da beduini, koji su u to vrijeme imali logor u tom području, možda raspolažu informacijama o Speicherovoj sudbini.

Sjedinjene Države dat će azil svakom pojedincu i njegovim roditeljima, bračnom drugu i djeci iz bilo kojeg dijela Srednjeg istoka, koji osobno dovede kapetana Speichera u ruke američke vlade. Svatko tko raspolaže informacijama o kapetanu Speicheru, trebao bi se obratiti američkim vlastima.

XS
SM
MD
LG