Linkovi

Gradonačelnici o izazovima terorizma - skup u Jeruzalemu (18/5/04) - 2004-05-17


Nakon sedmodnevnog boravka u Izraelu gdje je na poziv gradonačelnika Jeruzalema sudjelovao na 22. susretu gradonačelnika svijeta, Miroslav Buličić, prvi čovjek Splita upoznao je novinare o najvažnijim značajkama skupa.

Tematski susret na kojem su gradonačelnici svijeta razmjenjivali iskustva o ulozi gradonačelnika u razdoblju kriza, posebice u eri globalnog terorizma, organizirali su Američko-židovski kongres, grad Jeruzalem, izraelsko ministarstvo turizma i njemačka fundacija Konrad Adenauer.

Iz Hrvatske osim splitskog gradonačelnika nazočio je i Zlatko Kramarić iz Osijeka koji je govorio o Osijeku u vrijeme ratnih događanja. Splitski gradonačelnik istaknuo je u Izraelu kako Split nije bio izložen ratnom vihoru, ali da je podnio veliki gospodarski teret u trenucima dolaska velikog broja izbjeglica u gradske hotele. Miroslav Buličić o izraelskim impresijama je kazao:

“Mene je iznenadila činjenica organizacije sustava, sigurnosnih službi kao i organizacija socijalne pomoći. Svima kojima je pomoć potrebna funcionalno se organizira i mislim da bi jedan takav pristup trebalo i u Hrvatskoj što prije omogućiti. U Izraelu sam u tome sustavu organizacije zamijetio veliki broj volontera i to me na neki način oduševljava.“

Split i Hrvatska kazao je splitski gradonačelnik na susretu gradonačelnika svijeta u Izraelu, u potpunosti su sigurni i mirni za svakoga. Među 37 gradonačelnika svijeta koji su u Izraelu razgovarali o ulozi gradonačelnika u razdoblju kriza 9 ih je bilo iz Sjedinjenih Američkih Država.

“Kontakti koje smo imali s ljudima iz Sjedinjenih Američkih Država posebno s predstavnicima Američko-židovskog kongresa, s dosadašnjim predsjednikom gospodinom Jack Rosenom i novim predsjednikom društva gospodinom Paul Millerom, gradonačelnicima New Yorka, Sugar Landa to je jedan mali grad pored Teksasa, te Kalifornije je novo iskustvo jer smo u neposrednom kontaktu u druženju i komunikaciji malo više govorili o Hrvatskoj, o Splitu i o onome što naša zemlja može dati i ponuditi američkim turistima.”

Splitski gradonačelnik Miroslav Buličić je pojasnio o čemu su govorili američki gradonačelnici na skupu u Izraelu.

“U pravilu, gradonačelnici su govorili o onom dijelu kojeg su imali kao iskustvo, a gradonačelnici iz Sjedinjenih Američkih Država su govorili o terorizmu , o otmicama, o kriznim situacijama kada se dogodi neka nezgoda kako se kordinira rad između civilnih službi i gradonačelnika, vojske, policije, prve pomoći i građana” - kaže splitski gradonačelnik Miroslav Buličić.

U trodnevnom službenom dijelu u kojem su gosti bili upoznati s izraelskom vojno-sigurnosnom i socijalnom komponentom organizacije života gradonačelnici svijeta posjetili su više turističkih i povijesnih znamenitosti.

XS
SM
MD
LG