Linkovi

Etika - od prvog razreda osnovne škole (18/5/04) - 2004-05-17


U nastavnim planovima američkih osnovnih i srednjih škola sve važniju ulogu zauzima etika, odnosno – kako se često ovdje taj predmet naziva – “izgradnja moralnih vrijednosti”, poput poštenja, osobne odgovornosti i pravednosti. Brent Hurd posjetio je jednu osnovnu školu u Marylandu i o ovom predmetu razgovarao s učiteljima i učenicima.

U mnogim američkim školama sve veća se pozornost posvećuje jačanju temeljnih etičkih vrijednost. "Ovaj ćemo tjedan govoriti o jednoj od glavnih ideja na kojoj se temelji etičko ponašanje – važnosti poštivanja drugog čovjeka. O čemu se radi i kako postići da bližnje poštujemo još više nego sada? - pitanje je koje učenicima sedmog razreda upućuje njihova učiteljica Diane Young. Jedna učenica odgovara – ‘ako poštujete druge, i oni će vas poštivati’.

Učiteljica upoznaje razred s mislima grčkih filozofa-etičara ali i suvremenih američkih stručnjaka za etiku. Cilj programa “jačanje karaktera” je inspirirati učenike da u potpunosti usvoje moralne vrijednosti poput poštenja, istinoljubivosti, pravednosti te suosjećanja s ljudima u nevolji. Diane Young kaže da se u modernom društvu etika često stavlja u drugi plan, dok se u prvi stavlja – važnost uspjeha pod svaku cijenu. “Sve se češće događa da roditelji svoju djecu ne uče osnovne etičke vrijednosti. Zbog toga, mislim da je dužnost škole da djecu učini ne samo pametnijom, već i boljom u etičkom smislu”, rekla je Diane Young.

Michael Josephson, jedan od pokretača nastave etike od najranije dobi, kaže da američko društvo učenju moralnih vrijednosti mora posvetiti veću pažnju: "Najnoviji događaji to potvrđuju – poslovni skandali u velikim korporacijama, zataškavanje pedofilije u crkvi, skandali na športskoj sceni. Mnogi su svjesni da u moralnom pogledu nešto nije u redu, na nacionalnoj razini. Kao što nas kao pedagoge treba zabrinuti jezična nepismenost mnogih učenika, tako nas treba zabrinuti i etička nepismenost, koja također postoji."

U Sjedinjenim Državama nastavu etike polazi oko pet milijuna osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Istraživanja pokazuju da su prvi rezultati prilično dobri – disciplina je bolja, a dolazak na nastavu redovitiji. Također je rijeđe uništavanje školske imovine, kao i krađe… Iako nastava etike vjerojatno nije jedina zaslužna za ovakva poboljšanje, ona je dobar korak naprijed – tvrde pedagozi.

XS
SM
MD
LG