Linkovi

Massachusetts danas počinje priznavati istospolne brakove (17/5/04) - 2004-05-17


Svi vodeći dnevnici također bilježe da Massachussetts danas postaje prva savezna država koja priznaje istospolne brakove. "New York Times" opisuje pripreme koje su prethodile ovom danu u gradskoj vijećnici u gradu Cambridgeu. Još jučer pred vijećnicom se stvorio red homoseksualnih parova, koji su čekali ponoć da bi se mogli zakonski vjenčati. Kada je vijećnica konačno otvorena, buduće bračne parove dočekali su glazba, bezalkoholni šampanjac i velika torta. Nakon slavlja će, međutim, upozoravaju mnogi, uslijediti oštre bitke. Naime, Massachusetts je duboko podlijeljen između pristaša i protivnika istospolnih brakova, koji se zalažu za njihovo zabranjivanje, te se očekuje da će obje strane pokrenuti sudske postupke pokušavajući svoje stavove pretvoriti u zakon.

Iz "New York Timesa" izdvajamo članak o lažnoj protuterorističkoj akciji u Makedoniji, koja je dovela do bijega ministra unutarnjih poslova Ljube Boškovskog iz zemlje. Kako piše "Times", u jesen 2001, nakon sastanka američkih i makedonskih dužnosnika posvećenom terorizmu, visoki makedonski dužnosnici i policijski časnici skovali su plan o razotkrivanju navodne terorističke akcije protiv zapadnih interesa u Skopju.

Šef policije u Delčevu, u blizini makedonske granice, dobio je naredbu da pronađe skupinu "ilegalnih useljenika - muslimana koji izgledaju kao mudžahedini". Sedmorici navodnih mudžahedina iz Pakistana i Indije ponuđena je pomoć u prijelazu u Grčku, no umjesto toga završili su u jednom vinogradu u blizini Skopja, gdje su ih ubili makedonski specijalci. Iako su dužnosnici kasnije tvrdili da se radilo o pristašama al-Qaide, koji su iz zasjede napali jednu policijsku ophodnju, uviđaj je pokazao da su sve metke ispalili policajci, koji su kasnije pokušali "preurediti" mjesto zločina. Obitelji žrtava sada traže odštetu od makedonske vlade – piše "New York Times".

"Washington Post" na naslovnici piše da dobro plaćeni poslovi u Iraku i dalje privlače velik broj američkih civila, unatoč sve većim opasnostima koje ih čekaju u toj zemlji. Velik broj onih koji se prijavljuju za civilne poslove u Iraku su siromašni radnici, koji su spremni raditi 12 do 14 sati dnevno, sedam dana u tjednu, uz opasnost od otmice ili još gore sudbine, kako bi kući donijeli 80 do 100 tisuća dolara godišnje. Jedna od vodećih američkih kompanija u Iraku Kellog, Root and Brown, koja posluje u okviru Halliburtona, nudi potencijalnim radnicima otvorene ugovore na godinu dana, uz deset dana plaćenog odmora svaka četiri mjeseca i zdravstveno osiguranje za cijelu obitelj – piše "Washington Post".

XS
SM
MD
LG