Linkovi

Sjedinjene Države ostaju predane Iraku (17/5/04) - 2004-05-17


Sjedinjene Države predane su zaživljavanju demokratskog i sigurnog Iraka. Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama provodi ofenzivu protiv ostataka režima Saddama Husseina, stranih terorista i ekstremista koji se protive napretku u Iraku.

Pobunjenici u Falluji i drugdje sakrivaju se iza nevinih civila. Predsjednik George Walker Bush kazao je da teroristi računaju da će koalicijska uporaba sile otuđiti Iračane.

"Ipak, svaki dan, naše snage odgovaraju precizno, disciplinirano i suzdržano. Činimo sve što možemo da bismo izbjegli civilne žrtve i kažnjavamo krivce," izjavio je predsjednik.

Najaf je jedan od glavnih šiitskih centara i sveti grad šiita na jugu Iraka. Koalicija pokušava eliminirati nezakonite paravojne snage koje su posegnule za nasiljem u nastojanju da preuzmu kontrolu. Predsjednik Bush je kazao da "su elementi ovih paravojnih snaga potisnuti iz ureda gradonačelnika Najafa, te da je imenovan legitimni guverner".

"Narod Najafa i šiitski čelnici protive se okupaciji od strane ovih nelegalnih paravojnih snaga i vrše pritisak da se one povuku," rekao je predsjednik.

U Iraku su počinjene ozbiljne pogreške. Američki vojnici zlostavljali su iračke zatvorenike. No, s obzirom da su Sjedinjene Države predane zaštiti jednakosti i dostojanstva svih pojedinaca, kazao je predsjednik Bush, "svi oni odgovorni za okrutno i sramotno zlostavljanje iračkih zatvorenika polagat će račune."

"Jedna osnovna razlika između demokratskih zemalja i diktatura jest da se slobodne zemlje sučeljavaju s takvim zlostavljanjem otvoreno i izravno….Mi ćemo poštivati vladavinu zakona. Svi zatvori u Iraku bit će temeljito preispitani da bismo bili sigurni da se takvi prijestupi više neće događati," kazao je predsjednik.

Desetljeća tlačenja pod režimom Saddama Husseina uništila su nadu u Iraku. Međutim, irački narod želi slobodu i neovisnost. Iračani će to i dobiti kada Iraku bude 30. lipnja vraćen suverenitet. Kako je predsjednik Bush kazao, "Irački narod, kao i muškarci i žene diljem Srednjeg istoka, pažljivo prati situaciju i vidjet će da će Amerika održati svoju riječ."

XS
SM
MD
LG