Linkovi

Film Tjedna: 'Troja' (17/5/04) - 2004-05-16


Ovog se vikenda u američkim kinima počeo prikazivati povijesni spektakl “Troja” s Brad Pittom u glavnoj ulozi.

U središtu filmske ekranizacije Homerove Ilijade je Ahilej, saveznik kralja Agamemnona u ratu protiv Troje. Agamemnon ne ratuje radi stjecanja moći, već zbog ljubomore – Helenu, koja se treba udati za kralja Sparte, Agamemnonova brata, zavodi Paris, mlađi brat vladara Troje Hektora.

Film na prilično liberalan način tretira Homerov književni predložak, no australski glumac Eric Bana, koji glumi jednu od glavnigh uloga, kaže da je poruka Ilijade i danas vrlo relevantna. "Relevantna je i za današnje ratove i bitke. Svi se možemo identificirati s likovima ovog filma. Na žalost, kao što kaže Agamemnon – ‘pamtimo jedino kraljeve, ali ne i vojnike’".

Ahileja glumi Brad Pitt."Ahilej je izvrstan ratnik, ali i veliki egomanijak. Najkarakterističnija je njegova izjava – želim ono što svi žele, ali ja to želim jače i više od drugih. Poruka filma ukazuje na tragiku rata – i u prošlosti i danas” – kaže Brad Pitt.

Film je režirao Wolfgang Peterson, poznat po ratnom filmu “Podmornica”, koji je predstavljao svojevrsnu prektrenicu u prikazivanju rata na filmskom platnu. "Svaki film o ratu je na svoj način anti-ratni film, jer je rat – sam po sebi – velika tragedija. Postoje li paralele sa sadašnjošću? Naravno, svatko tko prati ono što se danas događa, zna da su usporedbe vrlo snažne. Svijet se nije mnogo promijenio – i upravo me to u Ilijadi fascinira. Ovaj je ep i danas vrlo suvremen. U filmu Troja glume i Peter O’Toole, Diane Krug te Orlando Bloom.

XS
SM
MD
LG