Linkovi

Optuženici za zlostavljanje iračkih zatvorenika upiru prstom jedni u druge (16/5/04) - 2004-05-16


"New York Times" jutros javlja da vojnici optuženi za zlostavljanje iračkih zatvorenika mahom pokušavaju umanjiti svoju krivicu, optužujući vladu i upirući prstom jedni u druge, iako su svojedobno stanovali u istom vojnom šatoru. Jedna vojnikinja tvrdi da je samo bila svjedok zlostavljanja i da se prema Iračanima odnosila korektno, a njen bivši kolega tvrdi da je vlada i njega zlostavljala, jer nije dobivao dovoljno sna između dugih smjena na dužnosti. Svi, međutim, tvrde da su izvršavali naredbe. Dok se optuženici spremaju izići pred vojni sud, upravo je to ključno pitanje – je li zlostavljanje u Abu Ghraibu bilo izuzetak od pravila ili pak rezultat sustavne politike vojske – piše "New York Times".

"Washington Post" na naslovnici opisuje mehanizam prikupljanja donacija za predizbornu kampanju predsjednika Busha. Predsjednikov izborni stožer još je prije prošlih izbora okupio niz velikih donatora, poznatih kao "pioniri" i "rangeri". "Pioniri" su oni koji su donirali najmanje 100.000, a "rangeri" najmanje 200.000 dolara.

Takvi donatori, piše "Post", samo su srce najuspješnijeg mehanizma za skupljanje političkih donacija u američkoj povijesti. Od 1998, predsjednik Bush prikupio je rekordnih 296 milijuna dolara, od čega je trećinu dalo tek nešto više od 600 pojedinaca. Sve je izraslo od vrlo jednostavne ideje – regrutirati ljude koji će nagovoriti najmanje stotinu prijatelja ili suradnika da doniraju zakonski maksimum za predizbornu kampanju, koji iznosi 1.000 dolara. Međutim, napori tog donatorskog jezgra uglavnom se dobro isplate – gotovo 40 posto "pionira" dobio je, zahvaljujući svojim naporima, posao ili imenovanje – piše jutros "Washington Post".

XS
SM
MD
LG