Linkovi

Bush: 'Više se neće ponoviti zlostavljanje iračkih zatvorenika' (16/5/04) - 2004-05-15


U svom redovitom subotnjem obraćanju Amerikancima putem radija, predsjednik Bush je danas osudio odrubljivanje glave američkom civilu u Iraku Nicholasu Bergu, napominjući kako je okrutna priroda tog ubojstva podsjetnik na istinsku prirodu terorističkih neprijatelja. Američki je predsjednik rekao da one koji su odrubili glavu ovom Amerikancu treba progoniti sve dok ih se ne porazi. U svom govoru, predsjednik Bush je također rekao da američke snage u Iraku surađuju s iračkim čelnicima kako bi se obavio prijenos vlasti na privremenu vladu. Obećao je da se više neće ponoviti zlostavljanja iračkih zatvorenika od strane američkih vojnika.

U odgovoru Demokratske stranke naizgledniji kandidat senator John Kerry odao je priznanje američkim postrojbama, napomenuvši da bi one trebale biti upućene u borbu samo kad su sve druge opcije iskorištene. Senator Kerry je dodao da čelnici moraju osigurati nužnu podršku vojnim snagama kako bi one mogle ostvariti svoju misiju. Do ovih izjava dolazi u trenutku kad ankete javnog mnijenja pokazuju da popularnost predsjednika pada, a Amerikanci izražavaju sve veće neslaganje sa situacijom u Iraku. Prema tim anketama, senator Kerry ima pet posto prednosti pred aktualnim predsjednikom.

U međuvremenu, američki tjednik "New Yorker" javlja da je ministar obrane Donald Rumsfeld odobrio oštre tehnike ispitivanja zatvorenika u Iraku. Pentagon je, međutim, priopćio da je članak u "New Yorkeru" pun grešaka. Autor članka citira riječi neimenovanih dužnosnika, koji kažu da je gospodin Rumsfeld odobrio proširenje tajnog programa za ispitivanje zatvorenih pripadnika al-Qaide i na zatvorenike u Iraku. Kako je javljeno, taj je program uključivao i fizičku prisilnu i spolno ponižavanje, te je dozvoljavao vojnim snagama da – citiramo – "uhvate koga moraju i rade s njim što žele". Glasnogovornik Pentagona izjavio je da su ove tvrdnje daleko od stvarnosti, te da Ministarstvo obrane nije odobrilo, niti naredilo zlostavljanje zatvorenika.

XS
SM
MD
LG