Linkovi

Degustacija hrvatskih vina u Washingtonu (15/5/04) - 2004-05-15


Kvalitetna hrvatska vina ne zaostaju za francuskim, ili talijanskim vinima – jedan je od komplimenata koji se mogao čuti na sinoćnjoj promociji u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu.

Grgićev “Plavac Mali”, Žlahtina – Katunar, Đakovačka Graševina i Dingač neka su od hrvatskih vina predstavljenih i degustiranih na prezentaciji u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu. O njima je govorila američka novinarka i publicistica Linda Joyce Forristal, koja je nedavno magistrirala na studiju turizma na Sveučilištu George Washington. Hrvatska su vina ravna dobrim francuskim vinima iz Bordeauxa i Provance kaže gospođa Forristal i dodaje: "Problem je jedino u tome što ona još nisu poznata… inače su to odlična organska vina koja nastaju iz loze koja raste u ekološki pravom ambijentu. Ljudi bi morali saznati za ova vina".

Unatoč kvaliteti, hrvatska je vina teško naći na američkom tržištu. Zašto –upitali smo hrvatskog veleposlanika Ivana Grdešića.

Ivan Grdešić: Prije svega, Hrvatska još uvijek nije u stanju proizvoditi velike količine vina zadržavajući visoku kvalitetu tih vina. Naša tehnologija još uvijek nije takva da bi mogla zadovoljiti vrlo osjetljivo i vrlo probirljivo američko tržište. S druge strane, američko tržište je vrlo fragmentirano od jedne do druge savezne države, vrlo su različiti propisi, i dobiti dozvolu za uvoz i distribuciju vrlo je kompliciran posao.

Pa ipak, nastavljaju se pokušaji da se hrvatsko vino probije na američko tržište, a jedan od koraka u tom smjeru je i sinoćnja prezentacija u američkom veleposlanstvu.

XS
SM
MD
LG