Linkovi

Protiv debljine - 'molekularnom liposukcijom' (16/5/04) - 2004-05-15


Znanstvenici Centra za rak M. D. Anderson, pri Sveučilištu Teksasa, u Houstonu, razvijaju metodu za liječenje patološke debljine pomoću takozvane 'molekularne liposukcije'. Nova metoda zasniva se na uništavanju krvnih žila koje održavaju naslage sala, nakon čega se masne naslage iznimno brzo razgrade i nestanu.

Prema studiji, objavljenoj u lipanjskom broju časopisa "Nature Medicine", trebalo je samo nekoliko tjedana liječenja eksperimentalnim lijekom da bi se povratila na normalnu težina miševa, koja je ranije bila udvostručena prehranom bogatom masnoćama i ugljikohidratima.

Premda je istraživanje provedeno samo na laboratorijskim životinjama, autori studije kažu da bi ista metoda jednoga dana mogla biti usavršena i za liječenje prekomjerne debljine kod ljudi.

Za sada, čitav je sustav liječenja temeljen na prisutnosti jednog definiranog proteina - prohibitina - s vanjske strane krvnih žila koje vaskulariziraju specifično samo masne stanice u naslagama sala. Eksperimentalni lijek se u istraživanju vezivao samo za taj protein, čime su uništene krvne žilice oko masnih stanica sala, dok su sve ostale krvne žile bile netaknute.

Kod ljudi, upozoravaju autori, potrebno je daljnje istraživanje da se osigura kako lijek koji se vezuje uz prohibitin ne oštećuje druga vitalna tkiva ni vaskularne sustave.

Brzi gubitak tjelesnog sala u životinja često je praćen neželjenim nuzpojavama, poput nakupljanja masti u jetri i u krvi. Ovo je istraživanje, međutim, dovelo do potpunog gubitka suvišnog sala u vrlo kratko vrijeme, a bez ijedne od uobičajenih nuzpojava.

XS
SM
MD
LG