Linkovi

U američkim školama marame koje nose neke učenice islamske vjere - dobrodošle (16/5/04) - 2004-05-14


Američka vlada zauzima potpuno drugačiji stav od službenog Pariza kad su u pitanju učenici koji žele dolaziti u školu u odjeći karakterističnoj za određenu vjeru. Francuska vlada, naime, nedavno je zabranila takvu praksu ističući sekularne tradicije francuskog društva. No ovdje, u Sjedinjenim Državama, vlada je stala na stranu jedne muslimanske djevojčice iz Oklahome koja želi dolaziti u školu s maramom na glavi.

12-godišnja Nashala Hearn počela je nositi maramu ove godine. Njezin otac, Eyvin Hearn, prešao je na islam prije četiri godine i, kako kaže, nije želio svoj izbor religije nametati bilo kojem od troje djece. Njegova najstarija kćerka, u tinejđerskoj dobi, još uvijek ne prakticira islam, no najmlađa, Nashala, odlučila je nošenjem marame iskazati svoje poštovanje prema Alahu.

Gospodin Hearn kaže da su on i njegova supruga razgovarali s učiteljicom prije početka školske godine: "Rekli smo joj da smo muslimani, da se molimo u određeno doba dana i dao sam joj naš raspored molitvi. Učiteljici je bilo vrlo drago da će to doprinijeti dodatnoj etničkoj i vjerskoj raznolikosti u njezinom razredu. Čak je razmišljala o tome da dođem u razred i održim predavanje o islamu."

Nashala je nosila maramu tijekom kolovoza. Kako kaže, drugi su je učenici zapitkivali zašto je nosi i da li je ikada skida. No sve do druge godišnjice terorističkih napada na Sjedinjene Države iz rujna 2001. godine, nitko nije imao nikakve primjedbe. Nashala Hearn kaže da je u jutro 11. rujna prošle godine, dok je stajala u redu za doručak, prišla njena učiteljica i rekla joj da mora napustiti školu te pozvati roditelje jer njena marama podsjeća na šarene marame koje su bile zabranjene prije nekoliko godina.

Tada je, naime, školski okrug Muskogee zabranio nošenje jakni s kapuljačama i marama u školi jer su to – kao znak raspoznavanja – nosili članovi nekih bandi. Tom se zabranom namjeravalo suzbiti nasilje lokalnih bandi. Eyvin Hearn i njegova supruga pojasnili su direktoru škole da Nashalina marama ima vjersko značenje.

Verbalni sukob vremenom je prerastao u parnicu u koju se, na strani Nashale, uključilo Ministarstvo pravosuđa. John Whitehead, predsjednik instituta Rutherford, vodeće interesne organizacije koja zastupa obitelj Hearn u ovom slučaju, kaže da je Ministarstvo pravosuđa uputilo oštru poruku ne samo školskim dužnosnicima u okrugu Mukogee u Oklahomi, nego i drugdje u Sjedinjenim Državama: "Ministar Ashcroft okarakterizirao je ovaj slučaj važnim za javnost i stavio se na stranu djevojčice. To je dobar stav vlade jer na taj način ona poručuje da škole trebaju biti tolerantne."

Obitelj Nashale Hearn traži od školskog okruga 80 tisuća dolara odštete te da lokalne vlasti promjene pravila o nošenju odjeće u školama koje su u njihovoj nadležnosti. Sa svoje strane Nashala Hearn kaže da je naučila važnu pouku o vjerskim slobodama i njenom ustavnom pravu na slobodu izražavanja. Ova učenica šestog razreda već je započela pisati knjigu o njenom iskustvu

XS
SM
MD
LG