Linkovi

'Potrebno poduzeti snažnije mjere kako bi se olakšao povratak srpskih izbjeglica' (15/5/04) - 2004-05-14


Međunarodna organizacija koja prati poštivanje ljudskih prava širom svijeta, Human Rights Watch, kritizira u jučer objavljenom izvješću vladu Republike Hrvatske zbog – kako se navodi – nepoduzimanja koraka koji bi olakšali povratak srpskih izbjeglica.

“Hrvatska vlada mora poduzeti snažnije mjere kako bi olakšala povratak srpskih izbjeglica. Vladine izjave o ovom problemu su pozitivan korak, no trebaju ih pratiti i djela” – sažetak je izvješća ove organizacije sa sjedištem u New Yorku, koje analizira situaciju u razdoblju od rujna prošle godine do danas.

Vlasti su postigle tek neznatan napredak kada je u pitanju povrat imovine ili osiguranje alternativnog smještaja za Srbe kojima su početkom i sredinom devedesetih oduzeti stanovi, koji su bili u takozvanom društvenom vlasništvu. Izvješće navodi da je premijer Ivo Sanader u nekoliko navrata pozvao izbjeglice da se vrate u Hrvatsku, te je obećao da će poduzeti mjere da se popravi položaj srpske manjine.

Human Rights Watch kao pozitivnu mjeru navodi napore u obnovi kuća i stanova čiji su se vlasnici iselili u Srbiju, odnosno Bosnu i Hercegovinu. Međutim, hrvatski sudovi – kada su u pitanju počinitelji ratnih zločina protiv Srba – i dalje ne kažnjavanju počinitelje, zbog čega se izbjeglice boje vratiti kući. Također se sporo rješavaju slučajevi diskrimiancije pri upošljavanju i naknade umirovljenicima koji su izgubili hrvatske penzije.

O reakciji premijera Ive Sanadera na današnje izvješće Human Rights Watcha – iz Zagreba javlja Slavica Lukić.

Premijer Sanader je odgovorio kako izvješće Human Rights Watcha nije još stigao pročitati, no istaknuo je da rad njegove vlade dobija iznimno dobre ocjene od svih bitnih medjunarodnih čimbenika. Naročito je naglasio prošlomjesečni, pozitivni avis Europske komisije.

Na izvješće Human Rights Watcha osvrnula se i zamjenica premijera Sanadera, Jadranka Kosor, koje je rekla da se ne slaže s konstatacijama u tom izvješću. Ona tvrdi da je vlada u prvih pet mjeseci mandata poduzela vrlo bitne korake - u vezi povrata imovine i obnove razrušenih kuća - koji bi trebali olakšati povratak izbjeglih Srba.

Jadranka Kosor je istaknula da će se rezultati tih koraka, učinjenih početkom godine, vidjeti tek koncem godine.

XS
SM
MD
LG