Linkovi

SAD će se povući iz Iraka ukoliko to zatraži nova  prijelazna vlada (14/5/04) - 2004-05-14


Američki civilni upravitelj u Iraku Paul Bremer izjavio je da će se Sjedinjene Države povući iz Iraka, ukoliko to zatraži nova iračka prijelazna vlada, koja će preuzeti vlast 30. lipnja. Gospodin Bremer je dodao da se Sjedinjene Države ne zadržavaju tamo gdje nisu dobrodošle, no također je izrazio mišljenje da nova iračka vlada neće tražiti američko povlačenje.

***

U Iraku su se danas nekoliko sati vodile žestoke borbe oko svetog šiitskog grada Najafa. Američki tenkovi, podržani helikopterima, okružili su položaje naoružanih pripadnika radikalnog svećenika Moqtade al-Sadra u središtu Najafa. Neki okršaji vodili su se samo kilometar od glavnog svetišta u gradu. Kako je javljeno, u sukobima je zlatna kupola džamije pretrpjela manje štete, za koje nije jasno kako su izazvane. Najjače borbe vodile su se na gradskom groblju, iz kojeg se dizao crni dim.

***

Američke su snage pustile desetke Iračana iz zatvora Abu Ghraib u blizini Bagdada, dan nakon što je taj zatvor, u kojem je izbio skandal oko zlostavljanja zatvorenika, posjetio američki ministar obrane Donald Rumsfeld. Time je počelo provođenje programa u okviru kojega će biti pušteno ukupno 315 ljudi, kako bi se smanjio broj zatvorenika u Abu Ghraibu. U međuvremenu, mediji javljaju da je jedan od sedam američkih vojnika protiv kojih su zbog zlostavljanja podignute optužnice ponudio da će priznati krivicu. Kako je javljeno, vojnik Jeremy Sivits opisao je istražiteljima kako su se vojnici smijali i šalili dok su tukli i spolno ponižavali zatvorenike.

XS
SM
MD
LG