Linkovi

Donald Rumsfeld nenajavljeno u Bagdadu (14/5/04) - 2004-05-14


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld boravio je u nenajavljenom posjetu Bagdadu, u vrijeme dok su se u južnom Iraku vodile borbe između američkih postrojbi i pristaša radikalnog šiitskog svećenika Moqtada al-Sadra. U svetom gradu Karbali crni se dim izdizao nad područjem oko Imam Husseinove džamije. U drugom svetilištu - Najafu – američki su se vojnici borili protiv pripadnika paravojnih snaga mule Moqtada al-Sadra, koji su napali lokalnu policijsku postaju.

Gospodin Rumsfeld u Bagdadu je rekao vojnicima da je ponosan na njihovo služenje u Iraku. On je također govorio o zlostavljanju iračkih zatvorenika, rekavši da je ponašanje nekolicine vojnika okaljalo obraz Sjedinjenih Država.

Na Capitol Hillu, u Washingtonu, Rumsfeldov zamjenik Paul Wolfowitz zatražio je od kongresmena da prihvate zahtjev Bijele kuće za osiguravanjem dodatnih 25 milijardi dolara za potrebe vojnih operacija u Afganistanu i Iraku. On je najavio da će Pentagon početkom sljedeće godine ponovo zatražiti dodatna, vjerojatno još veća, sredstva za aktivnosti u Iraku i Agfganistanu.

Kongresmeni u međuvremenu kritiziraju administraciju predsjednika Busha da im nije na pravi način obrazložila kakve će ovlasti imati prijelazna vlada Iraka koja bi 30.lipnja trebala preuzeti vlast od američke koalicijske uprave. Tijekom kongresne rasprave, jedno od pitanja upućenih pomoćniku državnog tajnika Marku Grossmanu ticalo se mogućnosti, makar i teorijske, da buduća iračka vlada zatraži od američkih snaga da napuste zemlju. Gospodin je Grossman prvo rekao da takva mogućnost postoji, ali je zatim rekao kako je prisutnost američkih i drugih snaga predviđena tranzicijskim zakonom koji će stupiti na snagu nakon prijenosa vlasti na Iračane.

XS
SM
MD
LG