Linkovi

CSM: Pentagon sve više u ratu sam sa sobom (14/5/04) - 2004-05-14


Skandal sa zlostavljanjem iračkih zatvorenika objelodanjuje da je Pentagon sve više u ratu sam sa sobom, donoseći krizu čelništva u vrijeme dok deseci tisuća američkih vojnika riskiraju svoje živote boreći se protiv pobunjenika u Iraku i Afganistanu - piše bostonski "Christian Science Monitor".

Mjesecima, piše ovaj list, u hodnicima Pentagona raslo je nezadovoljstvo oko rata u Iraku: vojno čelništvo kritiziralo je - kako su to oni doživljavali - 'rizični ratni plan' ministra obrane Donalda Rumsfelda, kao i nepostojanje čistog političkog kraja rata. Istodobno, gospodin Rumsfeld je prečesto kritizirao - kako je to nazivao - konzervativni i 'ziheraški' mentalni sklop vojnog vrha.

Sada se sukob pretvara u otvoreni rat, piše Monitor, u kojemu ministar poseže za simpatijama postrojbi u Bagdadu, kojima kaže "Ja preživljavam!", otvoreno prkoseći zakonodavcima u Washingtonu i drugima koji sve glasnije spominju njegovu ostavku. No, kaže bostonski "Christian Science Monitor", kredibilitet Donalda Rumsfelda i njegovog zamjenika Paula Wolfowitza nikada nije bio na nižoj razini.

"Los Angeles Times" piše da su vodeći odvjetnici američke vojske bili toliko zabrinuti zbog izmjene pravila ispitivanja zatvorenika u smislu uporabe mnogo grubljih metoda da su zatražili pravnu pomoć izvan kruga ministarstva obrane. Izvješće o tome pripremila je odvjetnička komora još prije objavljivanja fotografija zlostavljanja iračkih zatvorenika. U izvješću se kaže da su glavni suradnici ministra Rumsfelda najviše tjerali na promjenu tih pravila, ignorirajući zabrinutost vojnih odvjetnika.

A, sa stranica "Washington Posta" upozorenje predsjedniku Bushu da mu ni brojke, a ni povijest nisu skloni u njegovom pokušaju osvajanja drugog predsjedničkog mandata, na izborima u studenom. "Umjesto poput Reagana, što bi želio, predsjednik Bush sada mnogo više naliči na Geralda Forda - piše washingtonski list.

Niti jedan predsjednik poslije Drugog svjetskog rata nije osvojio drugi mandat ako mu je popularnost pala ispod 50 posto u ovo vrijeme predizborne kampanje. Trenutno, nekoliko različitih ispitivanja raspoloženja javnosti pokazuje da predsjednika podržava samo 44 do 46 posto glasača.

XS
SM
MD
LG