Linkovi

Za investitore - najbolji San Francisco i Boston (14/5/05) - 2004-05-13


Ako se u Americi želite zaista obogatiti, najbolje je otići u sjevernu Kaliforniju ili pak u Massachusetts, u pregrađa San Francisca ili Bostona – ovo je poruka koju ulagačima šalje najnovije izdanje poslovnog časopisa Forbes.

Kad kažemo “zaista obogatiti” mislimo naravno na ništa manje od par desetaka milijuna dolara, ili čak milijardu ili dvije! Časopis Forbes analizirao je desetke američkih regija i zaključio: bogatstvo se stječe tamo gdje su ga prethodno i drugi stekli - u gradićima gdje već postoje jake soft-werske i biotehnološke tvrtke, u blizini elitnih sveučilišta poput Stanforda i Harvarda.

Kriteriji za utvrđivanje najboljeg investicijskog okružja bili su – veličina uspješnih lokalnih ulaganja, broj aktivnih investicijskih tvrtki u regiji, obrazovna razina stanovništva, blizina odličnih sveučilišta i drugih znanstvenih ustanova, i posljednje – koliko milijunaša i milijardera već živi u konkretnoj regiji. Upravo u tim će se krajevima osnovati neki novi Microsoft ili Google – prognoziraju novinari Forbesa.

Najbolji za biznis je gradić Palo Alto, u blizini sveučilišta Stanford na sjeveru Kalifornije, 30 kilometara od San Francisca. Drugi je sam San Francisco, treći je Waltham zapadno pregrađe Bostona, također u blizini elitnih visokoškolskih ustanova poput Harvarda i MIT-a. Na popisu deset najboljih slijedi niz drugih sličnih gradića u Kaliforniji i Masachusettsu, te Manhattan, središte New York Cityja, i Princeton u New Jerseyu.

Magazin Forbes tvrdi da se u Americi, ako ste zaista poduzetna osoba, “još uvijek gotovo svugdje možete obogatiti – bile to kemijske čistionice u Queensu, prodaja automobila u Chicagu ili pak potraga za naftom u Teksasu.” No, ako vas zanima zaista “teška lova” – onda je najbolje da se zaputite prema San Franciscu ili Bostonu.

XS
SM
MD
LG