Linkovi

NY Times:  da li je dolazak generala Geoffreya Millera u Irak utjecao na događanja u bagdadskom zatvoru? (13/5/04) - 2004-05-13


Američke novine s nesmanjenom pozornošću prate istragu slučajeva zlostavljanja iračkih zatvorenika. Nakon što su članovi Kongresa, iza zatvorenih vrata, nekoliko sati gledali neobjavljene snimje iz zatvora Abu Ghraib, Washington Post citira nekolicinu senatora, od kojih čelnik republikanske većine u Senatu Bill Frist kaže da je ono što je vidio “užasno”. “Vidjela sam okrutno i sadističko mučenje” izjavila je demokratska zastupnica Jane Harman. “izgledalo je kao ulazak u jedan od krugova pakla – rekao je, prema pisanju Washington Posta, senator Richard Durbin.

Nakon što je na Capitol hillu pregledano više od 1800 fotografija i kraćih video-snimki, senator Saxby Chambliss je izjavio: “Stomak mi se okrenuo”. Prema pisanju najtiražnijeg lista – USA Today – senator Chambliss je rekao da se na slikama vidi kako američki vojnici “prisiljavaju Iračane na seksualne činove, i kao da u tom prisiljavanju uživaju”.

Glavni vojni istražitelj zlostavljanja u zatvoru Abu Ghraib tvrdi da ne postoji dokazi da je zlostavljanje Iračana bilo odobreno od strane viših časnika. Prema pisanju Los Angeles Timesa, glavni vojni istražitelj je ocijenio kako je zlostavljanje vjerojatno bilo djelo manje grupe stražara koji su se – kako je rekao – “samo zabavljali na račun zatvorenika”.

New York Times pak postavlja pitanje - u kojoj je mjeri dolazak generala Geoffreya Millera u Irak prošle godine utjecao na događanja u bagdadskom zatvoru. Jesu li zlostavljanju zatvorenika pridonijela iskustva koja je bivši zapovjednik zatvora u Guantanamo Bayu - general Miller – donio u Irak pridonijeli zlostavljanju zatvorenika, piše njujorški list.

XS
SM
MD
LG