Linkovi

Nova iračka ministarstva (14/5/04) - 2004-05-13


30. lipnja, koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama predat će političku vlast u Iraku prijelaznoj iračkoj vladi. Međutim, Iračani su već počeli preuzimati kontrolu nad svojom zemljom. Nekoliko vladinih agencija, uključujući ministarstva vanjskih poslova, zdravstva, industrije i vodenih resursa već se nalazi u rukama Iračana.

Proračun Ministarstva vodenih resursa za 2004. iznosi 150 milijuna dolara, u usporedbi sa samo milijun dolara, koliko je iznosio u doba Saddama Husseina. Ministarstvo treba započeti provođenje programa modernizacije upravljanja iračkim vodovodnim sistemima. Također će nastaviti rad na raščišćavanju kanala za navodnjavanje, te na ponovnom naplavljivanju ogromnih močvara na jugu Iraka, koje su isušene po naredbi Saddama Husseina. "Bez tih kanala, najveći dio iračkih poljoprivrednih zemljišta bi se jednostavno isušio i odnio bi ga vjetar," rekao je upravitelj koalicijske vlasti Paul Bremer. Program navodnjavanja će zapošljavati oko 150 tisuća iračkih radnika bez kvalifikacija.

Predavanje Ministarstva vodenih resursa Iračanima još je jedna važna točka na putu prema punom iračkom suverenitetu. Taj put, rekao je gospodin Bremer, vodi do 30. lipnja, kada će privremena koalicijska uprava biti raspuštena, a vlast će preuzeti vlada sastavljena od Iračana: "Jedan od najvažnijih zadataka nove vlade bit će pripremanje izbora u siječnju sljedeće godine, koji će biti prvi irački slobodni nacionalni izbori. Na tim izborima u siječnju bit će izabran nacionalni parlament. Taj će parlament služiti ne samo kao zakonodavno tijelo, već će i napisati trajni irački ustav. Taj ustav, prvi koji će napisati Iračani i koji će biti usvojen na nacionalnom referendumu, služit će kao osnova za buduće iračke vlade. Ustav će jamčiti prava svih pojedinaca i jednaki tretman pred zakonom. Iračani ne bi prihvatili ništa manje od toga."

"Te povijesne promjene," kazao je predsjednik George Walker Bush, "šalju poruku ljudima diljem regije, od Damaska do Teherana. Sloboda je budućnost svake nacije. Irački narod ostvaruje velika dostignuća i žrtvuje se za vlastitu budućnost. Iračani grade zemlju koja će biti snažna i slobodna."

XS
SM
MD
LG